telverde
patrula de reciclare
iso

”Cum ne putem bucura de avântul tehnologic, fără a afecta mediul înconjurător?” – Asociația RoRec la Urban Talks 2018

Posted on: Aug 9, 2018 by Alexandra Scutaru

Tehnologia este principalul motor al evoluției în societatea modernă. Totul devine ”smart”, de la telefoane, la ceasuri, la electrocasnice, apar device-uri deștepte care integrează funcțiile complexe ale aparatelor din jurul nostru, făcându-le din ce în ce mai aplicate nevoilor omului modern. De aici și creșterea numărului de aparate electrice preconizată pentru viitor. Acestea sunt premisele unui ”smart future”, cu ”smart cities”, în care tehnologia lucrează în slujba bunăstării societății. Și ne bucură lucrul acesta! Dar toate aceste device-uri și gadget-uri moderne au durată de viață limitată. Numărul lor crește direct proporțional cu devoltarea tehnologiei. Și apare întrebarea ce vom face cu toate aceste aparate electrice când vor ieși din uz? Cum ne putem bucura de avântul tehnologic, fără a afecta mediul înconjurător?

Această temă a fost abordată în cadrul evenimentului Urban Talks, eveniment care a reunit experți, idei, soluții și proiecte despre dezvoltarea urbană integrată, inteligentă și sustenabilă, la Cluj Innovation Days, mai 2018. Mai jos puteți urmări abordarea Asociației RoRec, expusă de managerul de comunicare Andreea Calev Idriceanu, sub conceptul ”Green Citizens for Smart Cities – people before tech”.

 

[Revista BIZ] Campionii Reciclării

Posted on: Iul 16, 2018 by Alexandra Scutaru

De zece ani, RoRec nu doar reciclează aparate electrice și electronice, ci și inovează pentru a schimba mentalitățile și a spori cantitățile reciclate. Andreea Idriceanu, Communication Manager la RoRec, explică impactul unui astfel de proiect inovator – Patrula de Reciclare.

de Alexandru Ardelean

 

Cum acționează Patrula de Reciclare?

Echipa de comunicare a Patrulei de Reciclare: Alexandra Arnăutu, Andreea Idriceanu, Ada Lungu și Gabriela Tranciuc

Echipa de comunicare a Patrulei de Reciclare: Alexandra Arnăutu, Andreea Idriceanu, Ada Lungu și Gabriela Tranciuc

Noi trebuie să formăm o generație informată și responsabilă. Să cream nuclee permanente de promovare a obiceiului colectării selective a deșeurilor electrice în cât mai multe comunități din România și să creștem vizibilitatea acestui subiect, să facem să se vorbească despre colectarea corectă a deșeurilor electrice, iar oamenii să înțeleagă de ce trebuie să facem acest lucru. Prin Patrula de Reciclare am reușit să cream o comunitate care și-a asumat misiunea de a forma o generație de tineri responsabili, preocupați de grija față de mediul înconjurător, implicați în comunitate și încrezători în propria putere de a adduce schimbări benefice în societate. La începutul anului școlar, în grădinițele, școlile și liceele înscrise voluntari se formează Patrule de Reciclare – echipe de aproximativ 20 de elevi, îndrumați de un profesor coordonator. Anual, peste 750 de grădinițe, școli și licee din țară inițiază, pe plan local, activități creative și de informare prin care își mobilizează comunitățile să colecteze responsabil deșeurile electrice (DEEE) pentru a reduce poluarea și pentru a respecta normele europene. Școala își consolidează astfel poziția de “suflet al comunității”. Copiii și tinerii din Patrula de Reciclare devin ambasadorii acestui mesaj ecologic în comunitățile lor și îi ajută pe cei mari să înțeleagă potențialul de poluare al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și astfel conștientizează faptul că reducerea acestui risc depinde de fiecare dintre noi.

Care este impactul acestui proiect?

Comunitățile în care “operează” Patrulele de Reciclare adoptă comportamente mai responsabile față de mediu. Companiile și instituțiile “suporter” reduc cantitatea deșeurilor periculoase pe care le dețin și își îndeplinesc obligațiile legale în aria managementului deșeurilor. Patrula de Reciclare este un program pe care îl poate susține orice companie sau instituție, fără costuri, ca program de CSR. Până acum peste 2.000 de organizații au devenit suporteri ai programului, tocmai pentru că este simplu și comod de implementat în echipă, ajută angajații să scape ușor de deșeurile electrice care îi încurcă prin case și birouri, iar pentru persoanele juridice este un mod de a-și îndeplini obligațiile legale de gestiune a deșeurilor electrice fără bătaie de cap. Patrula de Reciclare este un program national de educație de mediu, desfășurat în grădinițe, școli și licee din România, care a dat naștere celei mai active mișcări ecologiste de tineret. În 7 ani de la lansare, proiectul Patrula de Reciclare a contribuit la colectarea a peste 2.700.000 kg DEEE în România. Dacă astăzi, oameni din sute de orașe, comune și sate, colectează selectiv deșeurile electrice, este și datorită Patrulei de Reciclare.

Cât de important este să atingem țintele de colectare?

Legislația europeană transpusă la nivel național ne obligă să colectăm mai mult de 45% din cantitățile de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) vândute în medie, în ultimii trei ani. În perioada 2017-2020 ținta de colectare este de 45%, iar începând cu anul 2021 procentul va fi de 65% din cantitățile de echipamente electrice puse pe piață. Dacă nu atingem aceste ținte, riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 de euro pentru fiecare zi de neconformitate, ce vor fi plătite din buzunarul fiecăruia dintre noi.

Cum reușiți să faceți acest lucru?

Avem o abordare proactivă, profesională și în conformitate cu legislația în domeniu. Obiectivul nostru este să schimbăm mentalități în domeniul protecției mediului și să transformăm un mod învechit de a folosi și trata aparatura perimată într-un model de sustenabilitate pentru viitor. Lucrăm alături de oameni, companii, parteneri și instituții care împărtășesc aceleași valori ca și noi și care sunt conștienți că trăim într-o lume a schimbării și a multiplelor provocări ce ne obligă să ținem pasul cu vremurile.

Am creat serviciul local de colectare, o rețea de operatori parteneri, cu echipe în fiecare județ, care lucrează la standard europene, care asigură preluarea gratuită a deșeurilor electrice de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție. În parteneriat cu primăriile din țară, am dezvoltat o rețea unică de centre de colectare a DEEE, cu acoperire națională, unde cetățenii pot duce deșeurile electrice și electronice. Toate informațiile sunt pe site-ul asociației.

S-a format o echipă națională de peste 100.000 de agenți și 3.500 de profesori care au contribuit la informarea a peste 4.500.000 de oameni cu privire la colectarea DEEE.

Care este bilanțul celor peste 10 ani de activitate ai RoRec?

Este mereu dificil să sumarizezi o perioadă atât de lungă, mai ales perioada de început, de construcție, de formare a structurilor de lucru, de concepere și dezvoltare a proiectelor și proceselor, într-un răspuns scurt. Aș încerca totuși să creionez primii noștri 10 ani în 10 cuvinte: responsabilitatea, care este nucleul legal și moral al misiunii noastre; concentrarea pe concret, pe implementare practică și eficientă; orientarea către performanță, fixarea unor indicatori de succes pentru orice inițiativă; controlul costurilor și eficiența folosirii bugetelor; construcția și consolidarea echipei, acea “mână” de oameni cu care am pornit să acoperim întreaga țară; dimensiunea națională, indispensabilă pentru atingerea obiectivelor de colectare; vocația europeană, conectarea la modele de succes ale liderilor europeni în domeniu; alinierea la legislația europeană, direcția clară care ne asigură rezultatul, în ciuda confuziei și obstacolelor din transpunerea românească; comunicarea direct cu populația, căutarea permanentă pentru instrumente care mobilizează comunitățile, dar și colaborarea cu autoritatea locală, care poate deveni partener de mare potențial în lucrul cu comunitățile.

Care sunt planurile pentru următorii ani?

În prioritățile de guvernare ale Uniunii Europene, până la orizontul anului 2030, reciclarea și valorificarea deșeurilor capătă o importanță crescândă, reflectată elocvent în chiar contextul European al economiei circulare. Ceea ce facem noi, împreună cu partenerii, membrii asociației și rețeaua de operatori, este din ce în ce mai necesar, mai important. Pentru noi, succesul nu este un lux, ci, practic, singura cale. Trebuie să ne îndeplinim misiunea asumată în fața industriei. Ce facem pentru ca, în anii următori, să ne îndeplinim obiectivele? Continuăm ce am început. Soluțiile sunt aici. Le cunoaștem. Le-am testat în ultimii 10 ani. Trebuie doar să le implementăm și mai departe, cu profesionalism, raportându-ne la cadrul european, la modelele sistemelor collective cu experiență și la practicile de succes, astfel încât să contribuim la evoluția europeană și la dezvoltarea durabilă a societății noastre.

Reușitele RoRec

○ O rețea de 31 de centre de colectare la standarde europene, în 28 de județe

2.500 de puncte de colectare, cu partenerii din retail

Peste 10.000 de campanii unice de comunicare în comunități, în școli, în instituții și firme

○ Mii de acțiuni de informare și colectare a deșeurilor electrice, unde s-au colectat peste 110.000 tone de deșeuri electrice

Implementarea unui sistem informational pentru trasabilitatea DEEE, de la primirea lor, transportul și apoi predarea la instalațiile de reciclare, care asigură în timp real înregistrarea, monitorizarea și raportarea cantităților colectate și reciclate.

○ Reciclarea a peste 95.000 tone de deșeuri colectate

 

Green Citizens for Smart Cities – people before tech

Posted on: Iun 25, 2018 by Alexandra Scutaru

Orașele zilelor noastre visează să fie „Smart Cities” – comunități în care tehnologia îmbunătățește viața prin soluții inovatoare și eficiente. Dar, dacă tehnologia se materializează în sute de noi device-uri electrice cu o durată de viață din ce în ce mai scurtă, ar însemna ca un „smart city” să fie copleșit de deșeuri electrice? Nu. Dimpotrivă. Comunitățile smart mizează în primul rând pe sustenabilitate iar reciclarea este o parte esențială a sustenabilității.

„Green Citizens for Smart Cities” a fost perspectiva Asociația RoRec la Urban Talks – eveniment care a reunit experți, idei, soluții și proiecte despre dezvoltarea urbană integrată, inteligentă și sustenabilă, la Cluj Innovation Days, mai 2018.

Pe fundalul discuțiilor despre rolul tehnologiei, Andreea Idriceanu Calev, manager de comunicare la Asociația RoRec, a vorbit despre magnitudinea unei probleme cu care se confruntă omenirea: cantitatea imensă de deșeuri electronice care sufocă planeta, pe măsură ce devenim din ce în ce mai dependenți de gadget-uri și diverse aparate. „Până în 2030, 2/3 din populația lumii va trăi în mediul urban – adică aproximativ 5 miliarde de oameni. De asemenea, în doar câțiva ani, vor exista mai mulți deținători de telefoane mobile decât oameni cu acces la electricitate. Aceasta înseamnă miliarde de aparate electrice și electronice aruncate în fiecare an. Deja, în 2018, omenirea va genera peste 5 milioane de tone de deșeuri electrice” a spus Andreea Idriceanu.

Orașele „smart” sunt caracterizate de echilibrul între oameni și mediu, cu ajutorul tehnologiei și inovației. La baza sistemului, atât „resursa” cât și „sursa” principală rămân… oamenii.

Nu există „Smart City” fără „Green Citizens”. Orașele viitorului își propun să funcționeze mai bine la toate nivelurile, asigurându-și prosperitatea economică și reducând, în același timp, impactul negativ asupra mediului înconjurător. Pentru aceasta, fiecare dintre entitățile care le compun – cetățenii, autoritățile, mediul de business și societatea civilă trebuie să acționeze responsabil în fiecare zi. Indiferent cât de inovatoare este tehnologia unui oraș, aceasta nu va putea compensa niciodată efectele nocive cumulate ale gesturilor a milioane de oameni.”

Într-un interviu exclusiv acordat Patrulei de Reciclare, Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub și unul dintre cei mai reputați specialiști în inovație urbană din România, este convins că „Orașele sunt în mâinile cetățenilor, însă ei nu își dau încă seama. Odată cu evoluția tehnologiei această influență a cetățeanului în procesul decizional va crește. Este vorba de nevoile unor comunități – aceste soluții trebuie implementate pentru a face viața mai ușoară cetățenilor și nu de dragul de a vinde niște produse sau tehnologii noi administrației. De aceea e important ca atunci când se va face această tranziție cetățenii să fie deja pregătiți pentru a se implica.”

Grațian Mihăilescu a susținut misiunea Patrulei de Reciclare cu propriul mesaj: „Pentru ca orașele noastre să fie mai moderne și mai curate, în primul rând trebuie să fim mai implicați. Să ne pese. Să avem grijă de orașul în care trăim ca de sufrageria noastră. Este locul în care ne desfășurăm activitatea zilnică, în care creștem, în care ne îndrăgostim, în care ne creștem copiii și atunci ar fi bine să îl tratăm cu respect si responsabilitate și să ne implicăm cu ce putem în dezvoltarea sa. Avem o mentalitate greșită dând vina tot timpul pe autorități. Dar ia întrebați-vă: Când am făcut EU ultima oară ceva pentru orașul în care trăiesc?

La Urban Talks, Patrula de Reciclare, programul educativ de mediu pe care Asociația RoRec îl desfășoară de 8 ani în România, a câștigat entuziasmul și aprecierea unui public de inovatori, lideri, factori de decizie și companii care împărtășesc valorile unei lumi mai bune, creatori de proiecte care modelează viitorul orașelor românești.

Aflat la finalul celei de-a VII-a ediții, programul a redefinit educația de mediu în România, depășind orice așteptări și doborând record după record. În 2018, Patrula de Reciclare a depășit 110.000 de voluntari implicați, 3.000.000 kg de deșeuri electrice colectate datorită eforturilor lor și peste 5.000.000 de oameni informați despre importanța colectării deșeurilor electrice.

Prin acest program, Asociația RoRec a generat o mișcare de conștientizare și mobilizare permanentă în sute de comunități urbane și rurale din toată țara, cu impact major asupra creșterii cotei de colectare și reciclare a deșeurilor electrice.

 

 

„Orașele sunt în mâinile cetățenilor, dar ei nu își dau seama de asta, încă” – Grațian Mihăilescu, fondator Urban Talks, interviu exclusiv pentru Patrula de Reciclare

Posted on: Iun 20, 2018 by Alexandra Scutaru

Andreea Idriceanu Calev, managerul de comunicare al Asociației RoRec, a prezentat Patrula de Reciclare la Urban Talks, în cadrul Cluj Innovation Days. Inițiatorul Urban Talks, Grațian Mihăilescu, ne-a acordat, în exclusivitate, un interviu despre smart cities – orașele viitorului și rolul din ce în ce mai important pe care noi, cei care locuim în ele, îl avem în dezvoltarea lor, prin intermediul tehnologiei. Educația și simțul personal al responsabilității rămân elementele-cheie care  determină cât de curate, civilizate și sustenabile sunt și vor fi orașele noastre.

Patrula de Reciclare: Ce rol are, în opinia ta, educația civică, pentru orașele viitorului?

Grațian Mihăilescu: Totul e legat de educație. Sunt foarte sensibil la acest subiect și cred că am o anumită experiență: am predat 3 ani la Universitate, sunt parte a unui proiect global în domeniul educației care se cheamă EduCaB, vom dezvolta servicii de training cu experții și trainerii UrbanizeHub pe viitor. Noi ne propunem să educăm prin intermediul platformei sau evenimentelor Urban Talks.  Plus că eu însumi sunt un „produs” al educației și am văzut pe pielea mea cât de mult m-a ajutat.

Orașele sunt in mâinile cetățenilor, însă ei nu își dau încă seama. Odată cu evoluția tehnologiei această influență a cetățeanului în procesul decizional va crește. De aceea e important ca atunci când se va face această tranziție cetățenii să fie deja pregătiți pentru a se implica.

Citește interviul integral  cu Grațian Mihăilescu pe site-ul Patrulei de Reciclare! Grațian este inițiatorul proiectului UrbanizeHub, o platformă care vine cu soluții smart si sustenabile pentru orașele din România. Urban Talks au fost create de UrbanizeHub dintr-o nevoie simplă de a conecta inovatori, lideri, factori de decizie și companii care împărtășesc aceleași valori și visează la o lume mai bună. Prin discuțiile lor urbane, ne inspiră să ne implicăm în proiecte care modelează viitorul orașelor noastre.

United Business Center Iași susține colectarea selectivă a DEEE

Posted on: Feb 14, 2018 by Alexandra Scutaru

United Business Center susține protecția mediului înconjurător și își încurajează partenerii să fie responsabili față de mediu. Inspirați de realitatea occidentală în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, UBC Iași s-a asigurat că dotările din ansamblul său corespund normelor europene către care tind.

La parterul clădirilor se găsesc urne speciale de colectare a becurilor, bateriilor și deșeurilor de echipamente electrice și electronice de mici dimensiuni. United Business Center pune la dispoziția partenerilor săi aceste urne de colectare selectivă a DEEE cu ajutorul Serviciului Local de Colectare Iași, având susținerea Asociației RoRec, APM Iași și Garda de Mediu Iași. SLC Iași asigură colectarea selectivă a acestor deșeuri electrice și transportul în siguranță către fabricile de reciclare acreditate după standarde europene, acolo unde aceste deșeuri vor fi tratate și reciclate conform normelor de mediu.

Angajații firmelor din UBC Iași sunt invitați să răspundă pozitiv la colectarea și reciclarea aparatelor electrice vechi sau uzate, a becurilor și bateriilor, contribuind astfel la protecția mediului și la economisirea resurselor Pământului. Aceștia pot colecta selectiv deșeurile în cele 3 tipuri de urne existente în clădirea lor (becuri, baterii și deșeuri electrice mici), pe care Serviciul Local de Colectare Iași le va degaja periodic.

Pentru deșeurile electrice grele sau voluminoase, persoanele interesate pot apela serviciul gratuit de preluare a acestora de la domiciliu, printr-un apel la TelVerde 080 44 800 (număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonice fixă sau mobilă, disponibil zilnic între orele 9.100-17.00).

“Vrei un oraș curat? Nu abandona deșeurile în spațiul public!”

Posted on: Feb 6, 2018 by Alexandra Scutaru

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec s-a alăturat unui proiect de informare și educare a cetățenilor din Municipiul Craiova cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor. Mai exact, SC Salubritate Craiova SRL, împreună cu Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, Asociația RoRec, Primăria Municipiului Craiova și Junior Chamber International (JCI) Craiova desfășoară, în perioada 22 ianuarie 2018 – 15 mai 2018, proiectul “Vrei un oraș curat? Nu abandona deșeurile în spațiul public!”.

 

 

Aproape 4 luni, 80 de voluntari și o broșură informativă sunt coordonatele proiectului ce își propune să crească gradul de conștientizare a importanței colectării selective în rândul locuitorilor Craiovei. Broșura campaniei conține informații referitoare la modalitatea corectă de precolectare a deșeurilor dar și reguli de conviețuire socială și amenzile prevăzute pentru încălcarea acestora. Pagina 7 a broșurii este dedicată deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Ne dorim cu toții să trăim într-un oraș curat însă este important să știm să păstrăm această curățenie. Campania noastră are tocmai scopul de a le transmite locuitorilor Craiovei că este important să respectăm mediul dar și pe cei de lângă noi: să nu aruncăm deșeuri la întâmplare, să curățăm în urma animalului de companie pe care l-am scos la plimbare, să ne bucurăm de flori fără să le rupem, să sortăm deșeurile încă de acasă astfel încât o parte dintre acestea să poată fi refolosită. 

(Mihai Butari, director general al SC Salubritate Craiova SRL)

Broșura va fi distribuită cu ajutorul voluntarilor în Electroputere Parc, Mercur Center, la Asociațiile de proprietari, în parcuri, grădini publice și în Centrul istoric din Craiova.

Funcționari și voluntari – ANFP și Patrula de Reciclare, pentru o cultură a performanței în educația de mediu

Posted on: Noi 9, 2017 by Alexandra Scutaru

Sprijinul pe care Agenția Națională a Funcționarilor Publici îl acordă Patrulei de Reciclare dovedește că programul de educație de mediu merită încredere. ANFP este o instituție de prestigiu, care așteaptă performanță inclusiv de la proiectele pe care le susține. Este o motivație extraordinară pentru copiii, tinerii și profesorii care participă la program. Vă dați seama ce înseamnă, pentru o clasă de elevi, să fie primiți de primarul orașului lor, iar acesta să le spună: ”Bravo, copii! Am auzit că faceți niște lucruri extraordinare cu mobilizarea la reciclare. Aveți tot sprijinul meu. Haideți să vedem ce putem face împreună!” declara Ada Lungu, editorul PR al Patrulei de Reciclare, la una din edițiile emisiunii Ora Patrulei de Reciclare dedicată Suporterilor programului.

De mai mulți ani, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici aduce împreună funcționarii publici din comunitățile din țară și tinerii voluntari din Patrula de Reciclare, într-un efort de solidaritate care încurajează colectarea selectivă a deșeurilor electrice și comportamentul civilizat și responsabil față de mediul înconjurător.

Parteneriatul nostru este deja unul tradițional și constă într-o promovare reciprocă a proiectelor. În administrația publică, problemele de mediu ne aduc împreună și de aici a plecat și această colaborare. ANFP promovează în mediul public Patrula de Reciclare și Suporterii Patrulei, impulsionând instituțiile și autoritățile publice să se implice. În plus, ne-am gândit că exemplul nostru instituțional, ca Suporteri permanenți, va fi un exemplu și pentru alți colegi” explica Adriana Cârciumaru, Director de comunicare şi relaţii internationale al ANFP, în cadrul aceleiași emisiuni.

ANFP trimite în fiecare an, membrilor săi, apeluri să-și ajute Patrula de Reciclare și invită reprezentanții Patrulei la conferința internațională ”Inovație și calitate în sectorul public” – un parteneriat conturat de doamna Cârciumaru astfel: ”Am reușit, prin evenimentele noastre să creăm punți de legătură între administrație și societatea civilă, să contribuim la educarea, formarea și implicarea funcționarilor publici în problemele de actualitate din domeniul ecologiei. Premiem, la fiecare ediție a conferinței, exemplele de bune practici în protecția mediului. Colaborarea cu Asociația RoRec și Patrula de Reciclare face parte din demersul nostru constant de a implica întreaga societate în acest proces.

Pentru voluntarii Patrulei de Reciclare, fiecare astfel de gest de susținere și de încredere le dă curaj să facă și mai mult, și mai bine. Ca Suporter al programului, ANFP conferă credibilitate mesajului lor. Patrula este formată din copii, dar misiunea lor este serioasă, demnă de atenția tuturor adulților și chiar mai mult – a liderilor.

Adriana Cârciumaru punctează importanța pe care ANFP o acordă protecției mediului: ”Noi, ca instituție, ne-am asumat anumite valori la nivel social. Printre altele, promovăm soluții care duc la un consum redus de energie, limitând utilizarea resurselor materiale. Aducem în atenția funcționarilor publici și a administrației publice teme și subiecte de protecția mediului, atât la cursurile de formare cât și în cadrul evenimentelor. La evenimentele internaționale la care participăm, prezentăm exemple de bune practici din România.”

Liderii și funcționarii din administrație nu sunt doar profesioniștii responsabilide implementarea politicilor de mediu. Ei sunt, de asemenea, cetățeni, părinți. Cu fiecare exemplu personal și instituțional care ajută copiii să informeze, să comunice, să mobilizeze, comunitățile lor devin povești de succes în cadrul programului. Aflați cum puteți fi Suporteri ai Patrulei de Reciclare, pe www.patruladereciclare.ro

Asociația RoRec reciclează de 10 (ani)

Posted on: Noi 8, 2017 by Alexandra Scutaru

3Asociația Română pentru Reciclare RoRec a sărbătorit în luna noiembrie 10 ani de reciclare a DEEE în România, 10 ani plini de provocări, dar cel mai important, de realizări.

Evenimentul, organizat sub sloganul “Împreună pentru un viitor european!”, s-a axat pe planuri de viitor, valorificând realizările primilor 10 ani de activitate. Ca principali contributori la succesul Asociației RoRec, membrii producători au fost invitați să discute subiecte de mediu și CSR. Au fost prezentate pe scurt campaniile de comunicare, infrastructura, instrumentele de lucru personalizate, dar și proiectele speciale, care au fost dezvoltate și perfecționate în ultimii 10 ani. Toate acestea pot asigura capacitatea operațională critic necesară pentru atingerea obiectivelor de colectare impuse de legislație.2

Acum 10 ani, Asociația Română pentru Reciclare RoRec se năștea pentru a prelua responsabilitatea gestionării deșeurilor electrice de la producătorii fondatori. La ora aceea, domeniul era ca un teritoriu abia descoperit. Aveam misiunea să colectăm o cantitate substanțială de deșeuri electrice, într-un răgaz scurt, pentru a recupera decalajul față de normele europene. Proiectul nostru a fost să dovedim că DA, ESTE POSIBIL. Și am dovedit. Pentru noi, succesul nu este un lux, ci, practic, singura cale. Trebuie să ne îndeplinim misiunea asumată în fața industriei. Alegerile din trecut au creat soluțiile funcționale, care ne-au ajutat să ajungem unde suntem azi. Principiul rămâne valabil. Viitorul va fi rezultatul deciziilor pe care le luăm 1astăzi. – Liviu Popeneciu, președinte director general Asociația RoRec

Cu aceeași ocazie, comunitatea partenerilor operaționali a fost invitată să participe la întâlnirea anuală a Asociației RoRec. Au fost discutate instrumente, platforme informatice, proiecte și rezultate, în pregătirea noilor planuri și angajamente pentru următorul an, care se anunță foarte dificil.

Retrospectiva celor 10 ani de activitate RoRec a oferit ocazia de a puncta nu numai succesele trecutului, dar mai ales proiectele și instrumentele existente care pot fi utilizate eficient pentru a atinge țintele de colectare în viitor.

infografic

Asociația RoRec la Conferința citiZEN @Galați

Posted on: Oct 23, 2017 by Alexandra Scutaru

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec a participat pe 21 octombrie 2017 la Coferința citiZEN din Galați, conferință dedicată conștientizării problemelor de mediu care ne înconjoară, față de care avem fiecare dintre noi datoria civică de a ne implica. Desfășurată într-un cadru non-formal, conferința s-a bucurat de un public format din tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, dornici să afle cum pot deveni cetățeni implicați în problema reciclării, a mediului înconjurător și care le sunt responsabilitățile și drepturile. Asociația RoRec le-a prezentat informații legate de colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), aspecte ce țin de legislație, de țintele de colectare ale României, de obligativitatea noastră ca cetățeni să colectăm selectiv și cât de ușor putem face asta prin intermediul Serviciului Local de Colectare Galați.

Din impresiile tinerilor care au participat la conferință:FB_IMG_1508651286205

”M-a făcut să vreau și eu să reciclez cu adevărat, mai ales când am văzut cât de simplu este. ”

”Cu toate că ar trebui să fim învinovățiți pentru faptul că nu reușim să reciclăm așa cum ar trebui, prezentarea Asociației RoRec a reușit să ne deschidă ochii, să ne arate cât de simplu este totul de fapt și ce putem face noi. Ni s-a explicat cum și cu ce să începem schimbarea spre bine.”

”Am aflat ce impact negativ poate avea o mică baterie asupra mediului. ”

Patrula de Reciclare câștigă noi Suporteri, cu Cercetașii României

Posted on: Aug 23, 2017 by Alexandra Scutaru

Patrula de Reciclare și Cercetașii României s-au întâlnit pentru prima oară, la RoJam 2017.

La invitația Cercetașilor, Patrula de Reciclare a fost unul dintre partenerii reuniunii internaționale organizate la Cristian, județul Brașov, și a propus participanților două jocuri ecologice, WEEEScape Room și Quizul Deșeurilor Electrice. 

La cele două jocuri, cercetașii participanți au trecut prin încercări care au presupus creativitate, lucru în echipă și comunicare și i-au ajutat să-și completeze cunoștințele despre impactul activităților noastre asupra mediului, despre gesturile de responsabilitate prin care protejăm natura și investim în propriul nostru viitor.

Știam că trebuie să ducem bateriile uzate la un punct de colectare, dar nu știam cât de mult poate polua o baterie dacă o aruncăm la gunoi”; „Acum chiar mă bucur că mai avem aparate electrice vechi pe acasă pentru că am aflat că le pot da la reciclare ca să ajut copiii din Patrulă”; ”Eu vin de la o școală unde avem o echipă înscrisă în Patrula de Reciclare și am fost foarte mândră că știam deja răspunsul la toate întrebările de la Quiz”, sunt câteva dintre mărturiile Cercetașilor care au venit la jocurile Patrulei de Reciclare.

Cercetașii au promovat, de generații întregi, educația alternativă și dezvoltarea unor competenţe și abilităţi de viaţă relevante provocărilor cărora trebuie să le facă față tinerii în soietatea modernă.

Patrula de Reciclare a deschis un drum nou în educația de mediu în România. Datorită programului, sute de grădinițe, școli și licee au devenit nuclee ale comportamentului responsabil pentru comunitățile lor iar mii de profesori formează, an de an, preșcolari și elevi în spiritul valorilor europene la care aspirăm.

Pentru prima oară, anul acesta, Patrula de Reciclare a fost invitată în cadrul Satului Dezvoltării Durabile să ofere Cercetașilor participanți o perspectivă modernă asupra obiceiurilor sănătoase față de mediu și față de societate – colectarea corectă a deșeurilor electrice, promovarea reciclării, implicarea în comunitate, interesul pentru cunoaștere.

Din ce în ce mai mulți tineri sunt interesați de ceea ce pot face ca să reducă poluarea, ca să simtă că ajută mediul. Recunosc, și la Cercetași, și la agenții Patrulei de Reciclare, același spirit de inițiativă, aceeași dorință să fie cât mai buni, să își lărgească orizontul și să își depășească limitele. Cred că avem ce afla și ce învăța unii de la ceilalți și sper să fie începutul unei colaborări frumoase” a spus Alexandra Arnăutu, managerul programului.

Patrula de Reciclare și-a găsit, așadar, noi Suporteri în rândurile Cercetașilor României. Cu doar două săptămâni înainte de încheierea ediției 2016-2017, deșeurile electrice predate la reciclare de cetățenii, firmele și instituțiile de oriunde din țară, în beneficiul programului, devin din ce în ce mai importante. Oricine scapă de deșeurile electrice în mod gratuit, cu ajutorul serviciului local de colectare, până la 31 august 2017, își ajută echipa locală să câștige unul din premiile naționale.