Nicio baterie la gunoi! Concursul național al Patrulei de Reciclare – ediția 2021

Pandemia COVID-19 a oprit în loc multe lucruri, dar nu și entuziasmul voluntarilor Patrulei de Reciclare față de promovarea colectării selective a bateriilor uzate, în România.

Copiii și profesorii din Patrulă participă la ediția 2021 a concursului național „Nicio baterie la gunoi!”, organizat de Asociația Volens cu sprijinul E-Recycling Services (ERS) și al Asociației RoRec.

 

Pe perioada verii, echipele se vor întrece în activități creative și de comunicare pentru a încuraja colectarea responsabilă a bateriilor și acumulatorilor consumați. Școlile care vor aduna cele mai mari cantități de astfel de deșeuri vor fi premiate.

Ediția anului trecut a prezentat initiative inspirate, mai ales în mediul rural. Elevii și preșcolari din sate și comune au avut un impact important asupra vecinilor lor, cu ajutorul celor mai neașteptați „suporteri” – vârstnicii! Bunicii au colaborat cu cei mici ca să convingă și alți seniori din comunitate să predea la reciclare baterii și alte aparate electrice vechi sau stricate. În cadrul competiției, voluntarii și-au creat și colțuri originale de colectare, din materiale reciclabile.

Patrula sărbătorește 10 ani onorându-și obiectivele inițiale

Ediția 2021 a concursului de baterii este specială, deoarece se desfășoară în anul aniversar al programului și onorează misiunea inițială a Patrulei, care a fost mobilizarea la colectarea DEEE.

Patrula de Reciclare și-a început călătoria acum 10 ani, cu câțiva temerari – profesori și copii care s-au angajat să informeze și să convingă adulții cât de necesar și important este să reciclăm deșeurile electrice. Asta am făcut, în primii 8 ani. Asta a consacrat programul la nivel național și l-a ajutat să devină o platformă de excelență în educația de mediu axată, azi, pe mai multe teme de interes în lupta contra crizei climatice. Niște sceptici ne-au spus, atunci, la început, că nu vom salva lumea cu o baterie. Și totuși, chiar am schimbat lumea, baterie cu baterie. Datorită eforturilor de informare ale voluntarilor, zeci de tone de baterii au ajuns la reciclare, în loc să sfârșească în gropile de gunoi, și zeci de mii de oameni au adoptat și practică acest obicei responsabil,” spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.

Deși România are încă de recuperat un decalaj serios față de obiectivele europene de reciclare a bateriilor și acumulatorilor, voluntarii din Patrula de Reciclare contribuie la progresele din această arie, cu recorduri impresionante. Cea mai performantă echipă din istoria programului, la colectarea de baterii, a strâns nu mai puțin de 415 kg de astfel de deșeuri, pe parcursul unui an școlar.

În 2021, peste 50 de echipe din toată țara organizează acțiuni pentru a-și informa concetățenii să nu mai arunce nicio baterie la coșul de gunoi. Familii, școli și instituții se alătură campaniei, pentru a stimula adoptarea bunelor practici față de mediu pe scară largă și pentru a-și face comunitățile mai sustenabile.

Etichete: