Japonia, campioană la reciclare creativă

Fanii care au urmărit Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (desfășurate în această vară, din cauza pandemiei) și-au văzut sportivii preferați purtând medalii „reciclate”.

Cel mai mare eveniment sportiv din lume a premiat sportivii cu medalii provenite din gadget-uri electronice reciclate, cum ar fi smartphone-uri și laptopuri.

Dispozitivele au fost colectate din toată țara ca parte a unei campanii naționale. “Campania a cerut publicului larg să doneze dispozitive electronice vechi pentru proiect,” a declarat purtătorul de cuvânt al Toyko 2020, Hitomi Kamizawa. “Suntem recunoscători pentru cooperarea tuturor.”

Proiectul Tokyo Medal a pornit de la faptul că deșeurile electronice sunt o sursă de materii prime critice – un telefon mediu conține aproximativ 60 de astfel de materii, de la cobalt și cupru la metale prețioase, precum aurul și argintul. Cum, de obicei, smartphone-urile ajung să fie aruncate în mod necorespunzător, metale valoroase sfârșesc la gropile de gunoi sau la incinerare.

90% dintre localitățile japoneze au participat la acțiunile de colectare, iar câteva sute de mii de rezidenți și-au donat telefoanele uzate pentru această cauză. Efortul național concertat de doi ani a economisit suficiente materii prime pentru a produce 5.000 de medalii de aur, argint și bronz.

Au fost colectate aproape 79.000.000 de kilograme de dispozitive electronice mici, printre care 6,21 milioane de telefoane mobile. Din acestea s-au extras 32 kg de aur, 3.500 kg de argint și 2.200 kg de bronz.

De la lansarea proiectului Tokyo Medal, în aprilie 2017, până la sfârșitul campaniei, în martie 2019, au participat peste 1.600 de municipalități. După colectare, dispozitivele electrice au fost reciclate. Contractorii au rafinat apoi metalele extrase și le-au remodelat în medalii. Aceste medalii au fost create după viziunea designerului japonez Junichi Kawanashi, care a învins alte 400 de concepte în competiția organizată pentru Tokyo 2020.

Conceptul de producere a medaliilor reciclate nu este nou, 30% din argintul sterlin folosit pentru realizarea medaliilor de aur și argint pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 a fost obținut din piese auto second-hand și suprafețe de oglindă.

Există speranțe că Jocurile de la Paris din 2024 vor prelua această abordare, luând ca exemplu Proiectul Tokyo Medal 2020.

Deșeurile electronice reprezintă în prezent unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume. În 2019, peste 53 de milioane de tone au fost produse la nivel global, dintre care 44 de milioane de tone de deșeuri electrice nu au ajuns la reciclare – acesta este echivalentul în greutate al tuturor aeronavelor comerciale construite vreodată. Se estimează că ratele deșeurilor electronice vor crește în următorii cinci ani, deoarece cererea de dispozitive de înaltă tehnologie continuă să crească, iar conceptele de reparare și reutilizare sunt într-un stadiu incipient. Aproximativ o cincime din deșeurile electrice ajunge la gropile de gunoi și nu este reciclată, generând astfel o serie de probleme alarmante de mediu și de sănătate.

Sursa: waste-management-world.com

Etichete: