Un studiu recent arată că un cetățean european aruncă până la 1,4 kg de aparate electrice vechi sau stricate la coșul de gunoi. Situația nu este mult mai bună în SUA, unde aproximativ 416.000 de telefoane mobile ajung la gunoi în fiecare zi, conform Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite. Aceasta înseamnă că peste 151 de milioane de telefoane sunt aruncate în fiecare an. Toate aceste deșeuri electrice sunt apoi gestionate cu alte deșeuri și ajung să fie incinerate sau depozitate la gropile de gunoi. Se estimează că până la 40% din metalele grele din depozitele de deșeuri din SUA provin din deșeurile electrice aruncate, menționează WEEE Forum.
Aceasta reprezintă, de asemenea, o adevărată pierdere de resurse care ar putea intra din nou în procesul de fabricație. Pentru fiecare milion de telefoane mobile reciclate, ar putea fi recuperate 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint, 24 kg de aur și 14 kg de paladiu. Deșeurile electrice sunt o adevărată „mină urbană” și, în anumite privințe, chiar mai bogată decât exploatarea tradițională: de exemplu, există de 100 de ori mai mult aur într-o tonă de smartphone-uri decât într-o tonă de minereu de aur.
„Există atât de mulți factori importanți în eficientizarea resurselor și a economiei circulare în sectorul electronic. Dar un lucru iese în evidență: atât timp cât cetățenii nu returnează echipamentele uzate sau stricate la punctele de colectare autorizate, nu le vând sau nu le donează către organizații caritabile, va trebui să continuăm exploatarea materialelor, ceea ce este mult mai dăunător pentru mediu”, spune Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum. „Acesta este motivul pentru care Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice din acest an se va concentra pe responsabilitatea pe care o avem cu toții, ca cetățeni, de a contribui la realizarea economiei circulare,” a adăugat el.
„Pe lângă comoditate, grijă pentru mediu, cultură și norme sociale, conștientizarea este unul dintre factorii cheie care îi motivează pe oameni să ia măsuri și să se debaraseze corect de aparatele electrice neutilizate și nefuncționale”, spune Magdalena Charytanowicz, responsabilă cu organizarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice. „Acesta este motivul pentru care, pe 14 octombrie anul acesta, continuăm să promovăm modul de colectare corectă a produselor electrice aflate la sfârșitul ciclului de viață și să ajungem la cât mai mulți cetățeni din întreaga lume, prin încurajarea campaniilor și a activităților de conștientizare. Acestea pot fi acțiuni de colectare a deșeurilor electrice, prelegeri școlare, campanii de presă și social media sau conferințe care dezbat aceste probleme. Chiar și cea mai mică acțiune care promovează colectarea, repararea, refolosirea sau reciclarea deșeurilor electrice este binevenită în cadrul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice”.
Anul trecut, peste 120 de organizații din 50 de țări din întreaga lume au susținut participat la acest eveniment. Și în acest an, WEEE Forum invită toate organizațiile implicate în gestionarea eficientă și responsabilă a deșeurilor electrice să planifice activități de sensibilizare pentru 14 octombrie și să se alăture acestui efort comun, prin înregistrarea aici.
Mai multe informații: www.internationalewasteday.com