COP26 – evenimentul de mediu al anului

Conferința ONU privind schimbările climatice, principala reuniune internațională de mediu COP26, s-a desfășurat la Glasgow (31 Octombrie – 12 Noiembrie) pentru a accelera acțiunile de îndeplinire a obiectivelor din Acordul de la Paris și Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice.

Ce este COP?

COP este conferința anuală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. „COP” înseamnă „Conferința părților” (”Conference of the Parties”). Părțile sunt guvernele care au semnat Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), în prezent fiind 197 de părți semnatare (practic, toate țările din lume).

În fiecare an, reprezentanții fiecărei părți se reunesc în formatul COP, pentru a discuta despre abordări comune privind schimbările climatice la nivel global.

COP este găzduită de o altă țară în fiecare an, iar prima întâlnire – „COP1” – a avut loc la Berlin, Germania, în 1995.

La această reuniune, sunt invitați să participe lideri mondiali, miniștri și reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, organizații internaționale și mass-media.

Ce este COP26?

COP26 este un summit foarte important pentru acțiunea globală în domeniul schimbărilor climatice. COP26 a fost programat inițial în noiembrie 2020, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

De obicei, liderii mondiali nu participă la COP – trimit reprezentanți, de la miniștrii mediului până la experți. Cu toate acestea, în acest an, președinția COP a organizat un Summit mondial al liderilor, la începutul conferinței, care s-a bucurat de o participare importantă.

De ce este importantă COP26?

COP26 este considerat un summit esențial pentru revizuirea a ceea ce s-a realizat din 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris și, de asemenea, pentru stabilirea unor planuri ferme pentru atingerea țintelor Acordului de la Paris. Toți ochii au fost ațintiți asupra NDC-urilor (contribuții determinate la nivel național) revizuite ale fiecărei țări pentru a vedea dacă emisiile globale pot fi reduse la jumătate până în 2030 și câte țări vor ajunge la „zero net” până în 2050.

Cel mai important COP de până acum a fost Paris 2015, care a convenit să limiteze încălzirea globală la mult sub 2 grade C, de preferință 1,5 grade C. Principala sarcină a COP26 a fost de a se asigura că NDC-urile combinate reduc emisiile globale de carbon la niveluri care mențin încălzirea globală sub pragul crucial de 1,5°C.

Care au fost rezultatele COP26?

La COP26, țările au semnat Acordul de la Glasgow, prin care și-au asumat angajamente privind:

– finanțarea pentru țările sărace;
– scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030;
– reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030;
– eliminarea dependenței de combustibili fosili (cărbunele) cât mai rapid;
– stimularea investițiilor în energie regenerabilă;
– accelerarea trecerii la vehicule electrice;
– conservarea habitatelor naturale;
– creșterea eforturilor de a opri despădurirea.


Puteți găsi mai multe informații aici.

Deși a provocat reacții generale negative, pentru că nu a atins multe dintre ambițiile inițiale, Acordul de la Glasgow este un pas semnificativ față de Acordul de la Paris din 2015. Este pentru prima dată când toate țările lumii sunt de acord cu reducerea utilizării cărbunelui și eliminarea subvențiilor pentru hidrocarburi.

Angajamentele politice sună promițător, dar nu este suficient. Fiecare dintre noi poate contribui pentru a menține încălzirea globală sub pragul crucial de 1,5°C. Te-ai gândit cum poți contribui și tu?

Surse: europa.eu, repic.co.uk, ukcop26.org, biziday.ro

Etichete: