telverde
patrula de reciclare
sgs_ukas
iso

WEEELABEX

Comisia Europeană şi WEEE Forum, organizaţia ce veghează gestionarea deseurilor electrice şi electronice, au reuşit să impună un set de norme şi standarde unice la nivel European în procesul de colectare, logistică şi tratare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul Life Plus şi se numeşte WEEELABEX . A fost un process anevoios, pus sub semnul etichetei de excelenţă WEEE LABel Of EXcellence, dar care s-a dovedit a fi revolutionar. De ce? Pentru că în acest fel Europa va beneficia de un set de reguli menite să protejeze mediul şi să impună transparenţă absolută în procesele de colectare şi reciclare.

wee

Asociaţia RoRec este singura din Europa de S-E care s-a angajat să implementeze cerinţele WEELABEX în 2012-2013, înaintea altor sisteme colective şi primul curs pilot pentru formarea auditorilor WEEELABEX a avut loc în România, în fabrica Green Weee de la Buzău.

Standardele europene au făcut subiectul unor îndelungate negocieri şi sunt acum înscrise în peste 100 de pagini de text pentru că ele trebuiau să răspundă nevoilor tuturor actorilor implicaţi în procesul de tratare a deşeurilor electrice şi electronice şi în acelaşi timp să îi asigure pe toţi de transparenţă, corectitudine şi responsabilitate faţă de producători, reciclatori şi mediu. Practic, când un auditor al WEEELABEX va vizita o fabrică din România sau Germania, raportul lui va curpinde câteva noţiuni cheie, aceleaşi în toată Europa.

WEEE Forum a fost fondat in Aprilie 2002 şi este format din 38 de organizaţii colective responsabile de DEEE din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Italia, Germania, Grecia, Franţa, Ungaria, Irlanda, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia. Toate aceste organzaţii sunt non-profit şi reprezintă o comunitate de circa 17,000 de producători.