Ziua Mediului trebuie să fie în fiecare zi

Ziua Mondială a Mediului – ediția 2021 – va lansa Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030), o misiune globală de a revigora miliarde de hectare, de la păduri la terenuri agricole, din vârful munților până pe fundul mării, se menționează pe site-ul un.org.

”La fiecare 3 secunde lumea noastră pierde o suprafață de pădure egală cu un teren de fotbal. 50% din recifii de corali s-au pierdut deja și se estimează că în acest ritm, până în 2050, cifra va urca la 90%. Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut timp de trei ani consecutivi, iar planeta a intrat într-un ritm de  schimbări climatice cu potențial catastrofal. Apariția COVID 19 ne-a arătat că prin reducerea habitatului natural al animalelor am reușit să creăm condiții ideale pentru răspândirea patogenilor.”

Ziua Internațională a Mediului este o inițiativă a Organizației Națiunilor Unite, lansată in 1977. Motivul creării acestui proiect este acela de a educa publicul pe teme de interes general și de a mobiliza omenirea pentru a conștientiza și a înțelege probleme globale care ne afecteză pe toți. Dincolo de acesta, este un prilej de a celebra realizările umanității, dar și de a încerca să schimbăm ceva în bine, pentru binele nostru ca locuitori ai Terrei și pentru binele fiecăruia dintre noi. Ediția din 2021 este dedicată restaurării ecosistemelor și se va desfășura sub sloganul ”Reimaginați-vă. Recreați. Restaurați.”

Sute de țări vor participa la eveniment și mii de proiecte se vor desfășura în toată lumea (virtal sau fizic). Dar și noi putem face zilnic lucruri mărunte care pot fi de mare folos, de la a planta un copac, la îngrijirea unei grădini, la ecologizarea unui mal de râu sau la colectarea responsabilă a deșeurilor pe care le producem.

Asa că echipele de operatori parteneri ai asociației nostre au lansat în luna mai acțiuni de colectare a deșeurilor electrice în 10 județe din țară. Programul se va încheia de Ziua Mediului, iar detalii despre acțiunile în derulare găsiți pe www.colecteaza.ro.

Vom reveni cu noutăți despre rezultatele acțiunilor după închiderea campaniei. Până atunci, nu uitați să reciclați! Sunați la 0800 444 800 și partenerii noștri vă vor ajuta să scăpați simplu de vechiturile electrice care vă încurcă în case, curți, beciuri sau poduri. Fiecare dintre noi poate contribui cu un gest mărunt la Ziua Internațională a Mediului! Nu mai stați pe gânduri! Reimaginați-vă. Recreați. Restaurați! www.worldenvironmentday.global/