Vești bune despre viitor: Patrula de Reciclare la a X-a ediție

În România se întâmplă multe lucruri bune. Problema e că nu durează suficient. Patrula de Reciclare este un „lucru bun”, care, în plus, durează. Și continuă. Depinde doar de noi dacă rămâne o excepție sau devine o regulă. Asociația RoRec va fi alături de acest program și în ediția aniversară, căci nu putem rata un an de sărbătoare alături de copiii și dascălii din program.

Începe ediția a X-a, o ediție aniversară la care, pe baza experienței unice acumulate în 9 ani de performanțe în educația de mediu, profesorii și copiii vor fi ajutați și încurajați să își transforme comunitățile.

Patrula de Reciclare continuă și în 2021 să trateze mai multe subiecte de mediu de mare actualitate pentru România, alese cu ajutorul profesorilor activi în program, printre care și reciclarea deșeurilor electrice.

9 ani de experiență – combustibil (regenerabil, nu fosil) pentru continuitate

După 9 ani de experiență – ce reprezintă un combustibil (regenerabil, nu fosil) pentru continuitate cu motoarele turate, Patrula de Reciclare face bilanțuri. Dar nu pentru a privi în urmă, ci pentru a privi înainte.

Adunăm, din urmă, un ”capital” inestimabil de oameni, materiale, metode, experiențe și realizări numai bune de „investit” și oferit dascălilor, voluntarilor și liderilor locali, pentru a trece la următorul nivel al Patrulei de Reciclare.
Alexandra Arnăutu, Director de program.

-9 ani de educație de mediu – 8 ani axați pe promovarea colectării de deșeuri electrice și 1 an de când am extins aria preocupărilor la toate marile direcții ale domeniului (reciclare, lupta contra poluării și schimbărilor climatice, refacerea ecosistemelor, economisirea resurselor),
-118.000 de copiii „educați” în spirit eco,
-Sute de comunități și zeci de mii de familii care și-au schimbat obiceiurile, datorită copiilor,
-4.300 de cadre didactice care au trecut prin program (dintre care câteva sute de „veterani” cu peste 5 ediții la activ),
-4.000 de școli (dintre care 40% din mediul rural) ai căror elevi au beneficiat de acest tip de formare,
-7.000.000 de oameni informați despre beneficiile reciclării și încurajați să acționeze responsabil față de natură,
– 7.500.000 kg de deșeuri electrice coelctate,
-2.600 de instituții și companii antrenate în cea mai activă mișcare eco de tineret din România.

Cifre, dar și experiențe

Cifrele sunt convingătoare, dar povestea Patrulei este scrisă, mai ales, de oameni și de experiențele lor. Este povestea copiilor care au „crescut” în program, ca Gabriela (17 ani), fost Agent al Patrulei de la Școala Gimnazială Basarab I, Curtea de Argeș (Profesor Coordonator dna Anca Popescu), astăzi licean.

Patrula de Reciclare este unul dintre concursurile care mi-au rămas cel mai aproape de suflet, în decursul ultimilor ani, și care, cu siguranță, va rămâne o experiență atât de minunată din viața mea, încât le-o voi povesti și copiilor mei, cu tot cu entuziasmul de odinioară. A reprezentat o treaptă importantă în procesul dezvoltării mele din cadrul școlii gimnaziale. Pe lângă binele la care am putut contribui pentru planeta noastră, am deprins importante abilități precum munca în echipă, comunicarea, relaționarea cu cei din jur.

Este și povestea profesorilor care și-au „revoluționat” școlile, ca dna Lucreția Presecan, Profesor Coordonator al Patrulei și director al Școlii Gimnaziale „Mircea Luca” din comuna Băișoara, jud. Cluj.

Acest proiect a devenit unul de suflet, e oarecum imboldul de care aveam nevoie pentru a schimba ceva în școala asta. Atât de entuziaști erau cei 20 de membri ai Patrulei, încât mulți copii își doreau să ajungă în clasa a V-a ca să fie recrutați în program. E foarte interesant să îi vezi cum se mobilizează și mai ales cât sunt de responsabili și mândri de ceea ce fac. Acest program de mediu cred că a făcut ca multe școli din rural să aibă o șansă de a se afirma. Iar pe mine mă ajută să trec peste perioade dificile, cu decizii manageriale de luat, cu probleme de rezolvat. Când sunt cu copiii în activități de voluntariat sunt doar profesorul lor și facem echipă bună!

Ediția a X-a începe după experiențele anului 2020, care a adus în atenția tuturor un concept-cheie al Patrulei, și anume solidaritatea. Acesta este principiul pe care s-a construit și a evoluat programul, iar pandemia COVID-19 a arătat că, atunci când suntem „loviți” de schimbări radicale și neprevăzute, este cu atât mai important să fim atenți și conștienți la consecințele acțiunilor noastre și la nevoile celor din jur.

În 2021, mai mult ca oricând, avem nevoie de susținere și solidaritate. Îi invităm să ni se alăture pe toți cei care cred că educația este soluția multor dintre neajunsurile care ne apasă, ca societate, pe toți cei care înțeleg că cei mici învață la fel de mult din ceea ce văd la adulți, precum și din ceea ce li se spune, la școală și pe toți cei ce știu că viitorul copiilor lor nu înseamnă doar cariera și bunăstarea materială, ci și calitatea mediului în care vor trăi.
Ada Lungu – PR manager Patrula de Reciclare.

Patrula de Reciclare nu mai este doar o platformă a copiilor sau a școlilor, ci o platformă a comunităților în care tinerii contribuie la rezolvarea unor probleme de mediu, cu sprijinul adulților, al autorităților și firmelor locale.

Iar noi, cei de la Asociația RoRec dorim să dăm un exemplu și să vă lansăm invitația de a vă alătura acestui program, fie că sunteți companii, autorități publice, ONG-uri sau oameni responsabili față de mediul în care trăim! Și care, după cum se vede, începe să dea semne de oboseală. Susțineți acest program și ajutați-l să meargă mai departe și veți vedea că bucuria de a fi parte din această miscare nu se va lăsa așteptată prea mult!
Andreea Idriceanu Calev – Communication Manager, Asociația RoRec.

Dacă noi nu v-am convins, poate vă conving ei!

Patrula de Reciclare e singurul program vizibil în toată țara, la care pot participa școlile și grădinițele. De 10 ani învățăm să ne schimbăm obiceiurile și mentalitățile și, la rândul nostru, să îi învățăm și pe alții să o facă (…) Nu cred că și-ar putea imagina cineva cât ar fi pierdut România ca țară dacă acest proiect nu ar fi existat!
Prof. Înv. Preșcolar Nicoleta Minu – Grădinița Cataloi, Tulcea

Etichete: