Tinerii, codași la reciclare?

Pragmatici, intuitivi și foarte focusați pe temele care îi preocupă, tinerii intre 18 și 25 de ani din Irlanda par a fi destul de puțin atenți la reciclarea bateriilor și a deșeurilor electrice mici.

Și pe noi ne-a surprins acest studiu realizat de WEEE Ireland, una dintre organizațiile foarte active în domeniul colectării și reciclării DEEE din Europa.

Studiul arată că, în ciuda faptului că este privită ca o generație eco, preocupată de mediu, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se află cu mult în urma celor care au peste 55 de ani, când vine vorba de reciclarea deșeurilor electrice.

Leo Donovan, Directorul executiv al WEEE Ireland a declarat:

Constatările privind persoanele mai tinere care se află în spatele altor grupe de vârstă cu privire la reciclarea bunurilor electrice ieșite din uz vine ca o mare surpriză. Activiștii de mediu, cum ar fi Greta Thunberg, atrag mulți tineri susținători, dar această ultimă cercetare arată că mesajul reciclării deșeurilor electrice nu ajunge încă la mulți dintre aceștia. Știm că tinerii sunt consumatori pasionați de dispozitive digitale și primii care adoptă noi tehnologii, dar le cerem să fie mai sustenabili în modul în care gestionează deșeurile electrice și bateriile.

 

Sondajul online, realizat la începutul acestui an pe 1.000 de adulți, a arătat că aproape o treime dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au aruncat dispozitivele stricate sau alte articole electrice mici la coșul de gunoi menajer, iar aceste deșeuri nu ajung niciodată la reciclare.

Tinerii se numără printre cei mai ”neascultători” consumatori, prin faptul că păstrează bateriile în proporție de 15% – în special bărbații – comparativ cu 0% la cei cu vârsta peste 55 de ani.

Acest lucru înseamnă că materialele valoroase utilizate în producția lor ajung la groapa de gunoi sau vor fi incinerate și nu vor mai putea fi recuperate pentru utilizare în viitor, a mai spus Donovan.

Cu toate acestea, gradul de conștientizare a tinerilor privind reciclarea gratuită a deșeurilor electrice a crescut, de la un minim de 56% în 2019 la 82% în acest an.

Datele pentru toate grupele de vârstă arată că soluția de reciclare preferată în Irlanda se află la centrele locale de colectare (38%), urmate cu 20% de punctele de colectare din retail (magazine) și cu 14% de evenimentele publice de colectare.

Noi avem însă la nivel local vești bune, căci Patrula de Reciclare a împlinit 10 ani de la lansare și prin efortul celor peste 100.000 de copii și profesori implicați în program au ajuns la reciclare 8 milioane de kilograme de deșeuri electrice.  Asta nu înseamnă totuși că reușim să îndeplinim obiectivul național de colectare a 65% din aparatura electrică pusă pe piață, acesta continuând  să fie o mare provocare.

Etichete: