EU Green Week 2021 – Zero poluare!

Poluarea însă nu ne afectează pe toți în egală măsură. Persoanele care trăiesc în zone defavorizate locuiesc adesea în apropierea unor zone contaminate sau cu un trafic extrem de intens. Poluarea este, de asemenea, una dintre cauzele pierderii biodiversității. Aceasta reduce capacitatea ecosistemelor de a oferi servicii, precum sechestrarea carbonului și decontaminarea.

Săptămâna Verde este cea mai mare conferință anuală europeană pe tema politicii de mediu, care reunește reprezentanți ai administrațiilor publice, ai industriei, ai organizațiilor neguvernamentale, ai mediului academic și ai presei pentru discuții tematice, schimb de idei și de bune practici.

Ambiția de reducere la zero a poluării

În luna mai 2019, Săptămâna Verde a UE și-a propus extinderea activităților pe teme de mediu în întreaga Europă, cu implicarea populaței, prin așa-numitele evenimente-partener. În 2020, din cauza pandemiei COVID 19, inițiativa a fost suspendată. În acest an, Comisia Europeană și-a propus să reia această inițiativă, propunând ca temă ”Zero poluare”.

Săptămâna verde europeană 2021 va fi dedicată „ambiției de reducere la zero a poluării”. Va examina și alte inițiative relevante ale Pactului verde european, cum ar fi inițiativele privind schimbările climatice, viitoarea strategie privind substanțele chimice, precum și inițiativele din domeniile energiei, industriei, mobilității, agriculturii, pescuitului, sănătății și biodiversității.

Patrula de Reciclare ne reprezintă

Patrula de Reciclare ne reprezintă și în acest an în cadrul Săptămânii verzi europene, cu campania ”Better habits, less pollution!” (Obiceiuri mai bune, poluare mai puțină!)

Săptămâna verde europeană 2021 va reprezenta o ocazie de a angaja un dialog cu toate părțile interesate și cu toți cetățenii interesați pentru a transforma în realitate ambiția de reducere la zero a poluării și de a avea un mediu fără substanțe toxice.

În perioada 3 mai-13 iunie, peste 500 de școli din România, înscrise în programul Patrula de Reciclare, vor fi provocate online să vină cu sugestii sau exemple de bune obiceiuri de mediu pe care să le urmeze comunitățile lor, pe 3 teme principale: (1) colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaje, (2) reducerea plasticului și (3) refacerea ecosistemului prin plantări, împăduriri și îngrijirea spațiilor verzi. Soluțiile lor vor fi promovate printr-o campanie de social media și PR.

Planul de acțiune al Comisiei Europene

Comisia Europeană este foarte activă în aplicarea măsurilor de prevenire a poluării.  Planul de acțiune al UE pentru ambiția de reducere la zero a poluării  reprezintă o acțiune-cheie a Pactului verde european prevăzută pentru primăvara anului 2021. Acesta va ajuta la crearea unui mediu fără substanțe toxice în întreaga UE printr-o mai bună monitorizare și raportare, precum și prin prevenirea și remedierea poluării aerului, a apei și a solului și a poluării cauzate de produsele de consum. De asemenea, va sprijini redresarea post-COVID 19, ajutând la reconstrucția unei economii europene mai sustenabile, la crearea de oportunități de ocupare a forței de muncă și la reducerea inegalităților sociale.

Patrula de Reciclare este o platformă națională de educație de mediu coordonată de Asociația Volens în parteneriat cu Asociația RoRec, cu avizul Ministerului Educației și Cercetării și în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Etichete: