Ce sunt deşeurile electrice şi cum poluează ele mediul înconjurător?

Deşeurile electrice nu se aruncă la ghenă, împreună cu gunoiul menajer!

Semnul  (tomberonul tăiat) îl intâlnim în toate manualele de utilizare a unui echipament electric sau electrocasnic nou. Dar cine are rabdare să parcurgă aceste manuale până la capăt, în încercarea de a descifra toate tainele noii “jucării” achiziţionate?

Ce sunt deşeurile electrice – DEEE…

E bine să ştim că DEEE înseamnă Deşeuri de Echipamente Electrice şi Electronice, adică televizoare, frigidere, maşini de spălat, cuptoare cu microunde, aspiratoare, computere, imprimante, monitoare, telefoane mobile, chiar şi becuri şi tuburi fluorescente (neoane).  În general, orice echipament a cărui funcţionare necesită energie electrică, devine deşeu atunci când se strică sau pur şi simplu nu ne mai e de folos. Pe scurt: orice “se bagă în priză” sau funcţionează cu baterii.

… şi cum poluează ele mediul înconjurător?

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul şi cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea şi pot genera apariţia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate, afecţiuni ale inimii.

Deşeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare.  Riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic poate fi eliminate doar prin colectarea corectă a acestor deşeuri şi reciclarea lor în fabricile specializate, unde elementele nocive pentru mediu și sănătatea populației, metalele grele sau gazele periculoase din componenţa lor sunt eliminate în mod corespunzător.

În plus, majoritatea deşeurilor electrice sunt constituite din componente care conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt, obţinut cu tehnologii de reciclare performante. Dar despre aceste lucruri vom vorbi în următoarele articole din serialul ziare.com despre impactul deşeurilor electrice asupra mediului în care trăim!

Nu uitaţi că puteţi scăpa simplu şi corect de deşeurile electrice şi electronice cu un simplu apel gratuit la TelVerde 0800 444 800, disponibil zilnic de la 9.00 la 17.00, unde faceţi o programare pentru preluarea gratuită de la domiciliu, sediu de firmă ori instituţie a deşeurilor electrice, serviciu oferit de Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec.

Ţi-a plăcut acest articol? Urmăreste serialul Ziare.com despre colectarea deşeurilor electrice şi reciclarea lor.

Etichete: