Frigiderul meu vechi – cadou sau gaura in pensia bunicii?

Câţi dintre noi nu s-au debarasat vreodată de aparate vechi, electrice şi electrocasnice, ducându-le la bunici la ţară sau dăruindu-le unor rude pricepute, ce le pot sigur repara şi folosi în continuare?

Dar ne-am gândit că ajutorul nostru poate deveni, de fapt, o pagubă pentru pensia bunicilor?

Studiile arată că un frigider de clasă energetică A+ consumă jumătate din cantitatea de energie necesară unui frigider produs acum 15-20 de ani. Acest fapt se poate demonstra prin economia generată de  utilizarea unui frigider cu eficienţă energetică crescută, astfel că, în circa 5-6 ani, economia la energie este echivalentă cu costul noului aparat.

Ştiaţi că cele mai performante frigidere de astăzi consumă doar 25% din energia necesară funcţionarii unui frigider produs în 1990?

Sau ştiaţi că maşinile noi de spălat rufe consumă astăzi cu 44% mai puţină energie şi 62% mai puţină apă comparativ cu cele produse în 1985?

Un frigider, de exemplu, care este încadrat în clasa cu A +++, consumă cu 70% mai puţin decât un frigider cu o vârstă în jur de 10 ani. Investiţia într-un frigider de clasă A+ şi superioară A+ este recuperată într-o perioadă de mai puţin de 3 ani, prin economii realizate la costurile cu electricitatea, conform rezultatelor unui studio ICEMENERG.

“Asociaţia RoRec are un merit important, reciclând, primind aceste aparate electrocasnice vechi; n-o consider un igienizator, ci o asociaţie care promovează utilizarea eficientă a energiei”, spune Catalin Gurau, director general CECED România.

O schimbare majoră a reprezentat-o obligativitatea introducerii pe piaţă a aparatelor cu minim clasa A+ şi implementarea unei noi etichete de eficienţă energetică specifică fiecărei categorii de produs.

“Aceasta etichetă are rolul de a informa consumatorii cu privire la produsele pe care le cumpară. Ea permite, de fapt, compararea diverselor categorii de produse prezente în acelaşi timp într-un  magazin şi dă consumatorilor posibilitatea de a alege un optim între bugetul lor şi performanţa energetică,” susţineGurău.

Durata medie de utilizare a unui aparat frigorific în România a fost estimată ca fiind între 20-35 ani, ceea ce înseamnă că există în uz un număr semnificativ de frigidere mai vechi de 20 de ani. Înlocuind aceste aparate învechite cu unele noi cu consum de energie redus, consumatorii pot economisi până la 44 de miliarde de kilovati/oră.

Mai clar? Acest consum s-ar echivala cu reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu până la 22 de milioane de tone/an sau cu retragereaa 6,5 de milioane de automobile de pe drumurile Europei.

Iar în termeni de economie la bugetul familiei, tradusă prin reducerea facturilor de energie, iată un calcul. Înlocuirea frigiderului vechi, cu un consum de cel puţin 700 kWh/an, cu un frigider nou de clasa A+, care consumă în jur de 280kWh/an sau mai puţin, echivalează cu o economie de minim 420 kWh/an, ceea ce pe parcursul unei durate medii de viaţă de 10 ani se traduce printr-o economie de 4,2 MWh.

4,2 MWh x 90 euro/MWh (cost Electrica) = 378 euro economie pe durata ciclului de viaţă = 37,8 euro/an (Sursa: CECED)

Dacă vom socoti şi consumul maşinii de spălat, al aspiratorului vechi şi al altor aparate din casă… vom vedea că ceea ce credeam a fi un ajutor se transformă îintr-o cheltuială în plus.

Renunţă la frigiderul vechi şi alege aparate eficiente energetic! Asociaţia RoRec te ajută să scapi de aparatele frigorifice fără efort – sună gratis la TelVerde 0800 444 800, fă o programare şi o echipă a Asociaţiei RoRec va veni să le ridice gratuit direct de la domiciliu, sediu de firmă ori instituţie.

Urmăreşte serialul Ziare.com şi află de ce este importantă eticheta de eficienţă energetică şi cum trebuie să o interpretăm!

 

Etichete: