Al treilea an de participare la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (IEWD)

Asociația RoRec alături de operatorii locali parteneri au decis să participe pentru al treilea an consecutiv la evenimentul internațional dedicat informării populației și colectării responsabile a deșeurilor electrice.

Peste 30 de organizații din toată lumea au spus deja ”DA!” la continuarea acestui proiect realizat de WEEE Forum, la nivel mondial, iar echipa RoRec face parte din echipa de organizatori.

Ziua de 14 octombrie începe să fie un reper pentru eforturile organizațiilor de transfer de responsabilitate (OTR) de a ajuta comunitățile să conștientizeze importanța colectării deșeurilor electrice.

Anul trecut, au participat 112 organizații din 48 de state ale lumii, iar anul acesta vor fi implicate și alte organizații profesionale sau ONG-uri precum APPLIA, Digital Europe sau organisme ale Națiunilor Unite.

Un număr record de 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice a fost generat la nivel mondial în 2019, în creștere cu 21% în doar cinci ani, potrivit Monitorului Global al E-Deșeurilor 2020. Se estimează că până în 2030 cifra va ajunge la 74 de milioane de tone! Din nefericire, numai 17,4% din deșeurile electronice generate în 2019 au fost colectate și reciclate.

Pascal Leroy, WEEE Forum

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor electrice (IEWD) își propune să crească nivelul de informare a publicului pe tema importanței reciclării responsabile a deșeurilor electrice. Mai mult, își dorește să încurajeze consumatorii să devină mai conștienți de faptul că aceste deșeuri sunt toxice, dar reprezintă, în același timp o sursă de recuperare a unor materiale importante pentru confortul nostru personal: fără unele metale rare, folosite la producția telefoanelor, a computerelor sau a aparatelor pe care le folosim zilnic, acestea nu vor mai putea fi realizate. Doar de aceea se numesc ”metale rare”… Metalele rare pot fi însă recuperate din deșeurile electrice și pot fi reciclate și reutilizate, evitând asfel să ajungem în situația în care nu vom mai avea de unde să le exploatăm și riscând astfel să fim lipsiți de confortul cu care ne-am obișnuit.

Activitățile de până acum pentru IEWD s-au bucurat de o largă acoperire în presă, numeroase organizații apărând la televiziunile naționale pentru a prezenta inițiativa.

Patrula de Reciclare – acțiuni E-Waste Day 2019, reportaj ProTV

În acest an, membrii WEEE Forum au decis să se concentreze pe tema educației. Prin sensibilizarea publicului mai tânăr la problemele legate de deșeurile electrice, creăm o nouă generație de consumatori responsabili, care vor duce mesajul lor în rândul familiilor, profesorilor și comunităților locale, a declarat Magdalena Charytanowicz, reprezentantul organizatorilor.

În edițiile trecute, activitățile organizate de participanți au inclus:

  • Conferințe și evenimente;
  • Zile de colectare în școli;
  • Campanii de informare în magazine și centre de reciclare;
  • Ghiduri on-line pentru eliminarea corectă a deșeurilor electronice;
  • Jocuri de economie circulară pentru școli;
  • Concursuri în social media.

Și multe altele!

Anul acesta vom conta din nou pe sprijinul Patrulei de Reciclare pentru a susține proiectul, multe dintre activitățile programului național de educație, creat în urmă cu 9 ani, confirmând că am fost și ramânem o sursă de inspirație pentru educația în domeniul colectării DEEE. Vom reveni cu știri și detalii pe măsură ce vom finaliza proiectul, ne-a declarat Andreea Idriceanu, manager comunicare Asociația RoRec.

Din ce în ce mai multe țări adoptă obligativitatea reciclării deșeurilor electrice prin lege

Însă tema rămâne una fierbinte: în 2019, doar 17,4% din deșeurile electronice globale au fost colectate și reciclate în mod corespunzător, ceea ce înseamnă că 44,3 milioane de tone de deșeuri electronice, evaluate la 57 de miliarde de dolari SUA, au fost aruncate la gunoi, arse sau comercializate și tratate ilegal într-un mod sub-standard; iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 71% din populația lumii ar trebui să respecte legislația în vigoare privind deșeurile electronice. Rezultatul indiferenței și a lipsei de responsabilitate îl reprezintă pierderea uriașă de materii prime valoroase și critice din lanțul de aprovizionare și poluare ce provoacă probleme serioase de sănătate, de mediu și în societate prin transferuri ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

Chiar și în Europa, cel mai avansat continent în domeniul reciclării deșeurilor electrice, doar 42,5% din deșeurile electrice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate, iar lipsa de conștientizare a publicului împiedică țările să dezvolte economii circulare pentru echipamentele electronice.

Doriți să ne ajutați să sensibilizăm populația României cu privire la problema deșeurilor electrice? Veniți alături de noi la toate campaniile de educare și informare derulate de Asociația RoRec, colectați selectiv deșeurile electrice și nu le aruncați la gunoi sau în natură! Sunați la TelVerde RoRec 0800 444 800 și noi vă ajutăm să faceți o faptă bună pentru natură și pentru viața noastră!

Etichete: