De ce să colectăm şi reciclăm bateriile uzate?

Stiati ca o baterie contine in medie 20 de grame de metal, iar 50 de baterii contin 1 kilogram de metal ce poate fi reutilizat, dar in acest moment el se pierde in deseuri?

Stiati ca o baterie uzata, ajunsa la cosul de gunoi, apoi la ghena din spatele blocului si in final la groapa de gunoi, poate polua 1 metru patrat de pamant si 10 l de apa?

Colectand separat bateriile uzate, impreuna cu Asociatia RoRec, contribuim la prevenirea unor efecte majore asupra mediului inconjurator si sanatatii noastre, a tuturor.

Prin colectarea separata, bateriile sunt stocate in siguranta si transferate apoi catre instalatiile de tratare, incetand astfel a fi un pericol pentru mediul inconjurator. Totodata, materialele si substantele continute pot fi reutilizate, contribuind in acelasi timp si la conservarea resurselor naturale.

Ce efecte au asupra mediului?

In medie, o persoana detine in jur de 2 baterii (pastila) si 10 baterii normale (A, AA, AAA, C, D, 9V, etc) si arunca in jur de 8 baterii pe an (sursa: CECED Romania). Raportat la populatia Romaniei, efectul devine ingrijorator!

Bateriile uzate pot contine metale grele extrem de toxice, care, odata ajunse in natura sau eliminate necorespunzator, pot contamina solul si panza freatica. Incinerate, o parte din materiale sunt degajate in aer sau intra in contact cu apa, devenind nocive pentru mediul inconjurator si mai ales pentru om.

Aruncate haotic bateriile pot produce urmatoarele efecte:

  • poluarea solului si a apelor din cauza eliminarii oxizilor metalici in urma arderii
  • expunerea mediului si a apei la plumb si acid
  • pot crea arsuri ale pielii si ochilor
  • in contact cu aerul si apa, unele substante continute pot deveni explozive

Dintre substantele continute de baterii:

  • mercurul, o substanta cancerigena, care afecteaza grav sistemul nervos si rinichii
  • cadmiul, o substanta cancerigena; aspirata, afecteaza grav plamanii; inghitita, imbolnaveste rinichii
  • nichelul, care are efecte nocive asupra pielii
  • acizi corozivi foarte puternici
  • plumbul, care nu este bio-degradabil si afecteaza rinichii si creierul

In unele tari, peste 70% din bateriile uzate sunt colectate separat si reciclate. Impreuna putem face acest lucru posibil si in Romania!

Intra pe https://www.rorec.ro/reteaua-nationala-de-colectare/ si vezi pe harta interactiva care sunt cele mai apropiate puncte de colectare din localitatea ta, unde poti depune bateriile uzate. Sau suna gratis la TelVerde 0800 444 800 si primesti detalii despre colectarea selectiva a bateriilor.

Ziare.com iti prezinta in fiecare saptamana noi informatii utile despre colectarea si reciclarea deseurilor electrice!

Etichete: