Primăria Tulcea a deschis primul Centru de Colectare DEEE, în parteneriat cu Asociația Română pentru Reciclare RoRec

 Asociația Română pentru Reciclare RoRec de deschis la Tulcea primul Centrul de Colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice din cadrul unui proiect național de anvergură, dezvoltat în parteneriat cu autoritățile locale.

“Suntem onorați să fim primii care deschid Rețeaua Națională RoRec a Centrelor de Colectare, grija față de mediul înconjurător fiind una dintre prioritățile noastre. Locuitorii județului Tulcea au acum o soluție la îndemână pentru colectarea la standarde europene a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.”, a adăugat Constantin Hogea, Primar Tulcea.

Centrul de Colectare DEEE, situat pe Strada Atelierelor, a fost deschis vineri, 24 iunie, în prezența oficialităților și a reprezentanților mass-media.

Prezent la inaugurare, domnul Senator Trifon Belacurencu, a declarat: „Un mediu curat, mai puțin poluat nu este doar un deziderat, ci cred cu tărie că fiecare putem face ceva în această privință. Colectarea selectivă a deșeurilor și reciclarea lor este o etapă crucială în această luptă cu poluarea. în secolul XXI, inovarea și adaptarea sunt cuvintele cheie care folosite azi, fac lumea de mâine.”

Standardele de mediu impuse de către Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice ca țară membră UE au costituit unul dintre punctele principale ale dezbaterii din cadrul mesei rotunde sustinute cu ocazia lansarii primului Centru de Colectare DEEE RoRec, din Tulcea.
“Legislația impune existența unui centru de colectare DEEE la un număr de 50.000 locuitori, dar nu mai puțin de unul în fiecare localitate. Noul nostru proiect vine în sprijinul autorităților, prin oferirea unor soluții de colectare DEEE la standarde europene, având în vedere atingerea cotei impuse de către Uniunea Europeană, și anume 4 kg DEEE colectate anual pe cap de locuitor, și nu în ultimul rând protejarea mediului înconjurător.”, a spus Liviu Popeneciu, Președinte Asociația Română pentru Reciclare RoRec.

Rețeaua Națională a Centrelor de Colectare DEEE RoRec, realizate în parteneriat cu primăriile, înseamnă crearea unei infrastructuri coerente de colectare a DEEE, la nivel național, un serviciu destinat comunității, un spațiu amenajat conform standardelor europene, pentru colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice într-un mod organizat și în condiții de deplină siguranță, cu respectarea normelor de mediu.
Colectarea acestui tip de deșeuri este vitală pentru mediul înconjurător, dar și pentru bunăstarea oricărei comunități pentru că DEEE-urile au o nocivitate de 10 ori mai mare decât cea a deșeurilor menajere, având în structura lor componente nonbiodegradabile, ce conțin substanțe dăunătoare precum mercur, nichel, plumb sau cadmiu. în cazul unei procesări necorespunzătoare, DEEE-urile au un ridicat potențial toxic pentru mediu, cât și pentru om, căruia îi pot cauza alergii, sterilitate, boli de inimă sau cancer. Astfel, depunerea aparaturii uzate sau defecte la Centrul de Colectare DEEE RoRec este soluția corectă și conformă normelor de mediu, aceste deșeuri urmând a fi trimise reciclatorilor autorizați pentru a fi tratate corespunzator fiecărui tip de aparat.

Prima actiune de colectare DEEE derulata la centrul de colectare din Tulcea a avut loc in zilele de 24 si 25 iunie. Tulcenii care au depus aparate electrice sau electronice uzate sau defecte în punctele de coelctare amenajate de către organizatori au avut posibilitatea să se înscrie la tombola cu premii oferite de Whirlpool, membru fondator RoRec, constând în 10 mașini de spălat și 10 cuptoare cu microunde, fiind astfel recompensati pentru atitudinea lor civica, ecologista.

Evenimentul de lansare a primul Centru de Colectare DEEE din Tulcea, dîn cadrul Rețelei Naționale a Centrelor de Colectare RoRec s-a încheiat sâmbătă, 25 iunie, cu un spectacol, susținut de Pasărea Colibri pe scena amenajată special pentru eveniment în Piața Civică. Pe aceași scenă au fost premiați și cei mai vrednici și norocoși tulceni care au adus aparatura veche spre colectare, dar și elevii voluntari care au susținut organizatorii în activitățile acestora pe tot parcursul proiectului derulat în Tulcea.

Centrul de Colectare DEEE din Tulcea oferă servicii atât populației, cât și firmelor și instituțiilor, printr-un dispecerat "Infoline" disponibil de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00 și sâmbăta de la 9.00 la 13.00, la telefon 0745 252 949. Primirea aparaturii vechi se face direct la centrul situat pe Strada Atelierelor în fiecare sâmbătă, în intervalul orar 9.00-13.00, iar echipamentele grele sau voluminoase pot fi ridicate gratuit de la domiciliu, în baza unei solicitări la numărul de infoline. De asemenea, firmele și instituțiile pot solicita preluarea spre casare a echipamentelor vechi, la același număr de infoline.