Premiu cu suflet, de la Băișoara

Este Profesorul Coordonator al celei mai active Patrule de Reciclare din județul Cluj. Poveștile lor pline de umor și aventură din timpul anului școlar ne-au fascinat de fiecare dată. Au reușit să-și transforme întreaga comunitate într-o mare ”Patrulă de reciclare”. Datorită lor, comuna Băișoara are, în rândul mișcării noastre naționale de tineret, reputația unui exemplu de succes epic: un grup mic care a realizat un lucru atât de mare.

Vorbim din nou de Lucreția Presecan, îndrumătorul Patrulei băișorene, care primește un nou premiu. Pe 17 august, Băișorenii aniversează ziua înființării comunei lor și își cinstesc oamenii de seamă. Lucreția Presecan este, acum, și cea mai bună coordonatoare de proiecte scolare din comuna.

Am profitat de acest prilejul ca să o provocăm să ne dăruiască o nouă poveste. Așa cum ne așteptam, am citit-o pe nerăsuflate și ne-am bucurat de fiecare cuvânt. Exclusiv pentru Patrula de Reciclare, Lucreția Presecan ne dă o doză neprețuită de optimism:

Sunt foarte incantata ca echipa mea de voluntari RoRec a reusit sa fie cunoscuta, mai ales ca noi suntem o scoala micuta dintr-o comuna clujeana. Pentru mine si echipa mea, premiul acordat de comunitatea din Baisoara, la initiativa doamnei primar Minodora Luca si a Consiliului Local, are o mare insemnatate. Este actul prin care comunitatea sateasca recunoaste ca acesti copii participa cu entuziasm și succes la activitatile de voluntariat pe care le organizez cu ei. Cred ca este bine sa-i invete pe cei mai in varsta ca ei ca e vremea sa fim si noi europeni, nu doar ca facem parte statal din continentul Europa, ci si ca mentalitatea noastra se schimba, ca noua celor mici ne revine sarcina si datoria de a avea grija de planeta noastra.

Va marturisesc ca am pornit la drum in acest proiect ca intr-o joaca, nici nu ne-am imaginat ca noi vom fi apreciati de cineva. Nu am avut curajul sa le spun copiilor ca la finalul acestui proiect se castiga premii, nu am vrut sa-i dezamagesc spunandu-le sa se implice cu ideea de a fi rasplatiti. Nu am crezut ca noi vom putea vreodata fi pe primul loc pe judetul Cluj, localitatea Baisoara este micuta, iar competitia se dadea cu scoli de renume din Cluj-Napoca.

Voluntariatul in scoala ii face pe tineri cetateni responsabili, iubitori de cultura si oameni generosi

Voluntariatul este o pasiune a mea si a elevilor mei. De exemplu, anul trecut am participat și la un proiect international pe teme de cultura si ecologie și am obtinut de doua ori medalia de aur atat pentru sectiunea OBICEIURI DE CRACIUN, cat si la sectiunea de  ECOLOGIE. Consider ca scoala romaneasca trebuie sa se modernizeze, sa-i facem pe elevii nostri nu doar ”toba de stiinta”, ci si cetateni responsabili de lumea in care traiesc, iubitori de cultura si de frumos, iar implicarea intr-un voluntariat nu face altceva decat sa le deschida orizontul spre o astfel de viata.

Premiul pe care l-au castigat, oferit de comunitatea din Baisoara, va fi folosit intr-un alt proiect de voluntariat de ajutorare a copiilor orfani. Prin voluntariat , copiii mei au invatat sa fie darnici, au invatat sa-si ajute aproapele, au invatat sa se comporte civilizat in actiunile pe care le demaram in satul nostru. Intr-o societate atat de lipsita de bune maniere, de respect, a te comporta civilizat cand intri in curtile oamenilor sa le vorbesti de colectarea ” gunoaielor” , asa cum le numesc unii, este un mare pas spre formarea unui viitor cetatean responsabil si educat intr-un spirit civic si ecologic in acelasi timp. 

Iti daruiesc puterea de a darui

Ma implic cu bucurie alaturi de elevii mei in asemenea proiecte fiindca eu consider ca asta este menirea mea ca profesor, sa-i ajut sa se desavarseasca ca oameni, sa-i invat ce inseamna a fi recunoscatori Planetei Pamant-casa noastra perfecta, darul Lui Dumnezeu dat noua oamenilor. Dictonul latin DO UT DES este bine cunoscut elevilor mei , ei stiu ca daca dai ceva din toata inima, nu neaparat ceva material, vei fi rasplatit. Au fost rasplatiti mereu pentru bunatatea lor atunci cand nici nu ne-am astaptat, asa cum si dumneavoastra ne rasplatiti cu ceea sa publicati despre noi. 

Pot sa va asigur ca munca noastra merge mai departe, abia asteptam sa vina toamna sa o luam de la capat!”

Felicitări Lucreției Presecan și elevilor ei implicați, generosi si neobositi, care ne arată că poți face orice dacă privești destinația și nu obstacolele.

Etichete: