La ceas de bilant

Anul 2010 se încheie în curând. Putem vorbi de un an bun și foarte plin pentru echipa Asociației noastre.

Am mai crescut și ne-am definit roluri și obiective individuale specifice. Ne-am relicențiat. 44 de campanii s-au derulat în țară și am colectat circa 240.000 de kilograme de DEEE de la peste 11.500 de deponenți. Adică peste 20.000 de aparate vechi sau defecte. Și încă peste 7.000 tone au rezultat în urma campaniilor de colectare implementate în retail, alături de dumneavoastră, producătorii din comunitatea RoRec.

Peste 20 de primării au semnat parteneriatele pentru deschiderea Rețelei Naționale de Centre de colectare DEEE. Construcția primului centru de colectare din Vălenii de Munte s-a încheiat. Rețeaua de colectare a bateriilor și a acumulatorilor portabili uzați a ajuns în 632 de locații, atât în retail, cât și în organizații, instituții și clădiri de birouri sau rezidențiale.

Prin participarea la peste 20 de conferințe și seminarii de profil, la târguri internaționale de mediu, ne-am documentat cu informații de ultimă oră din domeniu. Am susținut prezentări și am participat activ la toate întâlnirile internaționale ale WEEE Forum ce au avut loc în acest an.

Acțiunile noastre de informare și conștientizare pentru stimularea colectării de DEEE din gospodăriile individuale au ajuns în peste 200 de localități și în marile rețele naționale de magazine din țară, în parteneriat cu membrii asociației.

S-a lansat un nou concept „pionier” alaturi de retailerul Bricostore: Zona eco este un spațiu dedicat activităților de educare și informare a consumatorilor în scopul colectării selective pentru baterii, aparate electrice mici și diferite categorii de surse de lumină.

Implementarea sistemului RepTools a început, împreună cu marii reciclatori și operatorii zonali, prin editarea manualului de proceduri aliniate la standardele WEEE Forum, în privința recepției prin proceduri de sampling a deșeurilor colectate.

Portalul RoRec pentru accesul on-line al celor peste 1.400 useri la aplicația de gestiune distribuită a deșeurilor a intrat în faza de testare. Acesta este un instrument de lucru în timp real destinat atât colectării din retail, pentru suportul imediat al schimbului 1:1, cât și pentru optimizarea rutelor de transport către reciclatori.

Prin participarea la acțiunile Marea Debarasare din acest an, alături de Ministerul Mediului și Pădurilor am fost parte la colectarea a peste 200 tone DEEE. Cu operatorii de tratare și cu reciclatorii au fost negociate contracte cadru într-un format aliniat cerințelor din practica europeana, introducând condiții și parametrii de performanță, cu raportare directa în aplicația RepTools gazduită de serverul din Viena al WEEE Forum.

Am alergat la maratoane și am transmis mesajul nostru pentru o viață într-un mediu curat, la care putem contribui și prin colectare selectivă și reciclare. Ne-am cățărat în vârful Bucegilor, pentru a susține seminarii despre reciclarea DEEE în fața elevilor români și străini – veniți la Eco-camp-ul de la Gura Diham – și i-am convins să ni se alăture ca voluntari în proiectele noastre.

Prin participarea directă la consultări cu autoritatea centrală și locală pentru implementarea unui sistem coerent de colectare a DEEE, ne-am făcut cunoscute propunerile și sugestiile de îmbunătățire a legislației. Câteva mii de elevi au participat ca voluntari la acțiunile noastre de colectare, în urma cursurilor informative despre colectarea selectivă a DEEE. Ei au reprezentat astfel elementul principal de persuasiune asupra cetățenilor, pentru o atitudine responsabilă față de mediu.

Am lansat concepte noi pentru a susține și proteja valorile comunităților în care am dezvoltat parteneriate. Am generat peste 1.000 de referințe, articole și materiale de presă, numai în mediul on-line.

Lista poate continua cu multe alte acțiuni de succes, iar ceea ce nu a fost încă realizat se afla deja pe „rabojul” anului 2011. Așadar, am dorit să punctăm câteva dintre proiectele care au prins contur. Și pentru că planurile noastre nu sunt doar pe hârtie, ci au prins viață și s-au dovedit fezabile și de succes, acum este momentul recunoașterii contribuției și al mulțumirilor.

Mulțumiri dumneavoastră, membrii asociației care credeți în noi și ne sunteți alături, sprijinindu-ne cu încredere. Mulțumiri colegilor mei din echipa Asociației, care nu s-au dat în lături de la nicio încercare, chiar dacă uneori au părut că sunt la capătul puterilor.

Mulțumiri tuturor colaboratorilor care ne-au sprijinit în organizarea și implementarea proiectelor și mai ales în respectarea termenelor de predare strânse.

Mulțumiri partenerilor din autoritatea locală și centrală care au fost lângă noi și ne-au oferit suportul necondiționat și alături de care am obținut succese și rezultate concrete.

Mulțumiri tuturor celor ce au înțeles mesajul nostru și ni s-au alăturat, ca adevărați cetățeni europeni, în demersurile noastre de a le oferi copiilor noștri o lume mai curată. Și mai ales mulțumiri tuturor elevilor și tinerilor care s-au implicat cu atât de mult suflet și cu atât de multă convingere în toate proiectele noastre.

Vă doresc sărbători fericite și vesele tuturor!

Liviu Popeneciu
Președinte Asociația RoRec