De luna aceasta, primăriile se pot înscrie într-un program de documentare organizat de Asociația RoRec

Săptămâna aceasta, am lansat în cadrul Târgului Internațional de Servicii și Utilități Publice 2011 un nou program destinat reprezentanților autorităților locale, interesate de implementarea unui sistem de colectare deșeuri electrice și electronice, coerent și conform normelor europene în materie de colectare și reciclare a acestui tip de deșeuri.

Sisteme de colectare DEEE inspirate din practicile WEEE Forum
este un program de documentare și workshopuri organizate cu suportul asociațiilor colective membre în WEEE Forum din câteva țări vest europene cu experiență și rezultate relevante în domeniu.

Primăriile interesate de acest program sunt rugate să contacteze Asociația RoRec, la numerele de telefon 021/2327182 sau 021/2327183 și pe email la cristian.ionescu@rorec.ro, pentru mai multe detalii legate de temele de documentare, agenda întâlnirilor și perioadele de deplasare.

Programul a fost anunțat în cadrul sesiunii de comunicare “Deșeurile în România și legislația europeană aplicabilă – Soluții posibile, contribuții ale actorilor implicați”, un eveniment realizat de Grupul de Presă REPORTER, cu sprijinul Asociației RoRec, în cadrul Târgului Internațional de Servicii și Utilități Publice 2011, desfășurat la Romexpo în perioada 8-11 septembrie.

“Legislația europeană, transpusă la nivel național, ne impune să colectăm deșeuri electrice, cel puțin 4 kilograme anual/locuitor. Prin recentul HG 1037/2010 guvernul stabilește obligația pentru un punct de colectare DEEE în fiecare localitate, iar în orașe sau municipii, pentru fiecare 50.000 de locuitori. Responsabilitatea acestui demers revine autorităților publice locale. Astfel se concretizează oportunități reale pentru a armoniza nevoia comunităților de a beneficia de structuri coerente de colectare a DEEE, cu cea a autorității – care trebuie să realizeze aceste centre și să ofere cetățenilor un serviciu de proximitate, precum și cu cea a producătorilor care sunt responsabili pentru
preluarea deșeurilor colectate și finanțarea operațiilor de tratare și reciclare.”, a adăugat dnul Liviu Popeneciu, președinte Asociația RoRec.

Sesiunea de comunicare din cadrul TUP a fost un schimb de opinii dintre reprezentanții autorităților locale care beneficiază deja de soluțiile de colectare oferite de RoRec și cei care au fost interesați de implementarea unui sistem de colectare DEEE, dar și înțelegerea realităților întregului lanț al gestinonării deșeurilor
: cantitatea colectată dintro comunitate este urmarită atent de-a lungul tuturor etapelor de tratare și reciclare, pentru ca fracțiile valoroase obtinuțe să fie reintroduse în circuitul industrial, iar tehnologiile folosite să nu afecteze mediul și sănătatea populației.