Ce s-a întâmplat cu deșeurile electrice, la nivel global, în 2019

În 2019 am generat o cantitate-record de deșeuri electrice: 53,6 milioane de tone. Cu 21% mai mult decât în 2014, spune raportul de monitorizare a cantității DEEE la nivel global, realizat în colaborare cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, Asociația Internațională a Deșeurilor Solide, Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și Ministerul Cooperării și Dezvoltării Economice din Germania.

Doar 17% din toate deșeurile electrice produse au fost reciclate

Și acum, pregătiți-vă moral pentru vestea și mai … puțin bună. Doar 17% din cele peste 53 de milioane de tone au fost reciclate. Restul a ajuns în gropi de gunoi, în incineratoare sau pur și simplu pierdut prin labirintul birocratic care depășește capacitatea de monitorizare a autorităților.

Dacă vă amintiți statisticile de care vorbeam în anii trecuți, vă veți da seama că noul raport confirmă previziunile, iar acest fapt nu e îmbucurător. Pericolul crește o dată cu cantitatea de deșeuri electrice care nu ia drumul reciclării. Din ce în ce mai multe obiecte de uz comun, de la instrumente de bucătărie la jucării, devin electrice sau electronice. De la un storcător de citrice la un glob pentru bradul de Crăciun, totul are acum o baterie și un circuit electric.

50 de tone de mercur „rătăcite” în natură

În DEEE-urile cu care nu știm ce s-a întâmplat există 50 de tone de mercur, unul dintre metalele cele mai nocive pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Mercurul este toxic pentru sistemul nervos și poate afecta dezvoltarea cerebrală a copiilor.

De asemenea, s-au pierdut cantități uriașe de aur, cupru, fier, care ar fi putut fi recuperare din aparatele electrice în loc să fie excavate din mine, protejând astfel resursele naturale ale Pământului.

Vreți să știți ce tip de aparate constituie cea mai are parte a deșeurilor electrice generate la nivel planetar? Electronicele mici: camerele video, jucăriile, aparatele de ras etc.  Vin apoi electricele mari, televizoarele și monitoarele. Ați aruncat vreun telefon mobil anul trecut, fără să-l trimiteți la reciclare? Atunci este printre cele 5 milioane de tone de echipamente IT și telecomunicații împrăștiate prin lume.

Europa are, în continuare, cea mai bună rată de reciclare a deșeurilor electrice, dar, chiar și așa, suntem în urmă, rău, față de obiectivele stabilite.

DEEE – Una dintre marile provocări pentru omenire

Obiceiurile noastre reprezintă una dintre principalele surse ale problemei. Pe de o parte, cumpărăm febril noi și noi aparate, de multe ori de dragul modei mai mult decât din necesítate. Acest comportament de consum face ca producătorii să creeze obiecte din ce în ce mai variate, pentru a satisface cererea pieței.

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă debarasați de un aparat doar pentru a avea un model mai nou ?

Această lipsă de conștientizare este, uneori, completată și de lipsa de responsabilitate, atunci când aruncăm bateriile la gunoi sau lăsăm aparatele mai mari lângă ghenă, sau pe stradă.

Chiar dacă există legi referitoare la gestiunea DEEE, este și răspunderea noastră, a deținătorilor lor, să fim vigilenți la circuitul aparatelor electrice în viața noastră. Deja, în oceanele noastre e mai mult plastic decât pește. Să nu ne umplem și pământul de deșeuri electrice !

România ar putea fi exemplu de „așa DA!”

Din fericire, noi, în România, avem norocul de a putea să trimitem la reciclare FIECARE aparat electric sau electronic vechi sau stricat. Avem un serviciu național de colectare mereu la datorie, prin TelVerde 0800 444 800 sau colecteaza.ro

Pentru noi, spre deosebire de multe alte țări de pe alte continente, gestul corect de a colecta selectiv DEEE este ușor de făcut. Dacă fiecare român ar practica acest obicei sănătos, așa cum o fac voluntarii Patrulei de Reciclare, țara noastră ar putea avea o rată record la reciclarea acestui tip de deșeuri.

Etichete: