Cât de des crezi că ar trebui să-ți schimbi electrocasnicele?

Frigiderul primit de la părinți, cumpărat prin 1980, nu mai face față necesităților, ba chiar consumă multă electricitate, ceea ce nu mai e deloc în avantajul portofelului tău… Ai chemat până acum frigotehnistul de nenumărate ori să îl tot cârpească și deja te-a costat cât încă un frigider nou. Și mai scapă și freon, despre care ști bine că e un gaz toxic. Prăjitorul de pâine s-a ars de acum un an și te gândești serios să-l arunci. Ai mai vrea să schimbi și aspiratorul, că nu mai trage ca odinioară și parcă nici cu fierul de călcat nu te mai mulțumești. De fapt, dacă te gândești mai bine, ai prea multe vechituri în casă, dar te limitează bugetul. Așa că trebuie să le prioritizezi, să vezi cam cât te costă să tot repari aparatura veche și cum te afectează la buget.

Ce faci cu aparatura veche?

Dacă deja ai luat decizia ce vrei sa păstrezi și ce vrei să arunci, ar fi bine să știi că aceste aparate nu trebuie aruncate la ghenă, împreună cu gunoiul menajer. în primul rând, poate că nu ai aflat încă, dar a arunca aceste deșeuri la ghenă este ilegal! 

Aceste aparate, odată stricate sau învechite, se numesc deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) și se colectează separat. Prin colectarea selectivă, sunt eliminate riscurile ca anumite componente toxice – precum metale grele sau gaze periculoase – din aceste echipamente să ajungă în aer, sol sau apă și să polueze mediul. Totodată, prin reciclarea corectă, se pot obține materii prime secundare, protejând astfel resursele naturale. Å¢inta de colectare a acestui tip de deșeuri, impusă de Uniunea Europeană statelor membre, este de 4 kg/cap de locuitor în fiecare an, iar România are o rată de colectare de numai 1,0-1,5 kilograme/ locuitor în ultimii ani, unul dintre motive fiind faptul ca aparatura mică, bateriile sau becurile ajung la gropile de gunoi, împreună cu deșeurile menajere.

Ar fi bine să mai știi că prin înlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, cu eficiență energetică ridicată, contribuim activ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dintre care cel mai cunoscut este CO2. Mai important însă, pentru bugetul gospodăriei, este faptul că reducem simțitor costul facturii de energie. Doar înlocuind un frigider vechi cu unul de clasa A++ economisim circa 40 de euro/an la plata curentului electric. Dacă adăugăm și mașina de spălat, becurile cu incandescență, alte aparate din gospodărie, ajungem la o sumă deloc de neglijat. Știai că cele mai performante frigidere de astăzi consumă doar 25% din energia necesară funcționării unui frigider produs în 1990? Sau că mașinile noi de spălat rufe consumă astăzi cu 44% mai puțină energie și 62% mai puțină apă comparativ cu cele produse în 1985?

Cum poți scăpa de vechiturile electrice din casă?

Asociația Română pentru Reciclare RoRec realizează în parteneriat cu primăriile acțiuni de colectare a acestor deșeuri. De la mijlocul lunii martie au avut loc peste 190 de acțiuni de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel național, în parteneriat cu primăriile. De la cei peste 40.000 de deponenți care au participat la această campanie – din peste 450 de localități – au fost colectate, până acum, peste 800 de tone DEEE, care au luat deja calea reciclării conform standardelor europene de mediu.

Pentru a urmări acțiunile noastre viitoare, intră pe www.facebook.com/AsociatiaRoRec sau pe www.rorec.ro!

Nu uita! Locul deșeurilor nu este în casă. Trimite-le la plimbare!