„Campionii” Patrulei de Reciclare salvează mediul înconjurător de 1.100.000 kg de deșeuri electrice

Bucuresti,  13 septembrie 2018. Patrulele de Reciclare din județele Ilfov, Argeș, Olt și Suporterii-Unități Școlare din județul Timiș câștigă premiile naționale ale Ediției Campionilor (2017-2018), pentru că și-au mobilizat exemplar comunitățile la colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

În total, copiii și profesorii voluntari din întreaga țară au reușit să convingă românii să trimită la reciclare peste 1.100.000 kg de deșeuri electrice, cea mai mare cantitate de DEEE colectată vreodată în decursul unei singure ediții.

Activitățile de promovare a colectării DEEE organizate de tinerii și dascălii din școlile înscrise în program au avut un impact mai mare ca oricând. Familii, primării, școli, firme și instituții au reacționat la apelul voluntarilor și au predat la reciclare aparate electrice vechi sau defecte, dând un exemplu de comportament civic și de grijă față de mediul înconjurător.

Echipa ilfoveană nu numai că se plasează pentru prima oară în topul clasamentului național, dar stabilește și un nou record în istoria programului – 400 g DEEE/locuitor colectate într-un an, de 5 ori mai mult decât pragul de eligibilitate pentru premiile naționale, de 75 g DEEE/locuitor! Patrulele din Ilfov dețin așadar, în momentul de față, un record absolut în rândul tuturor premianților naționali, cu cea mai mare cantitate de deșeuri electrice pe cap de locuitor colectată în cadrul unei ediții, ca urmare a inițiativelor de comunicare ale elevilor și dascălilor.

Și Patrulele din județul Olt reușesc să câștige un premiu național pentru prima oară, și chiar cu rezultate excepționale, datorită sprijinului comunității. Școlile din județul Argeș urcă pentru a doua oară pe podiumul național, de asemenea, depășindu-și cu mult realizările anterioare.

Și încă o premieră! La Ediția Campionilor se acordă și un premiu național Suporterilor-Unități Școlare care au colectat, împreună, cea mai mare cantitate de baterii, într-un județ. Acest trofeu este revendicat de Suporterii-Unități Școlare din județul Timiș. Timișul câştigă pentru prima dată un premiu național.

Aflați câștigătorii naționali ai ediției aici!

Anul încheiat își merită pe deplin titlul de „Ediție a Campionilor” deoarece abundă în recorduri și performanțe. Astfel, elevii și profesorii coordonatori înscriși:

  1. Au contribuit la colectarea a 1.100.000 kg DEEE – cea mai mare cantitate de deșeuri electrice colectată în cadrul unei singure ediții;
  2. Au determinat colectarea a peste 10.000 kg de baterii într-o singură ediție, echivalentul a aproximativ 200.000 de baterii consumate (o categorie deosebit de periculoasă de deșeuri electrice, pentru că ajung cel mai ușor la gropile de gunoi, unde emană substanțe toxice în sol, apa și aer);
  3. Au atras peste 1000 de firme, instituții și ONG-uri din toată țara să predea deșeuri electrice la reciclare și să contribuie la efortul de informare și mobilizare publică;
  4. Au câștigat 137 de premii locale (din 760 de școli înscrise). Ediția Campionilor a încurajat participarea celor mai bune echipe, iar reușitele au fost pe măsură. Practic, una din cinci școli s-a remarcat prin implicare, originalitate și rezultate extraordinare.

Școlile înscrise în Patrula de Reciclare s-au dovedit un adevărat reper de valoare pentru comunitățile lor. Performanțele copiilor la Ediția Campionilor arată că generația tânără poate să promoveze cu succes un comportament responsabil la nivelul întregii societăți” spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.


Până în prezent, din 2011, datorită celor 3.850 de profesori și 110.000 de copii și elevi care au participat la Patrula de Reciclare, s-au colectat 3.500.000kg de deșeuri electrice iar 5.500.000 de oameni
 au devenit mai conștienți că reciclarea deșeurilor electrice este o obligație legală, morală și un obicei care trebuie practicat de fiecare dintre noi.

Înscrierile în noua ediție vor începe la finalul lunii septembrie 2018. Informații pe www.patruladereciclare.ro

Urmăriți pagina de Facebook a programului.

Etichete: