Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice se va concentra pe educație

București, 29 septembrie 2020După succesul din 2019 și, în ciuda pandemiei, a treia Zi Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice va fi organizată pe 14 octombrie 2020 pentru a promova eliminarea corectă a deșeurilor electrice în întreaga lume. Anul acesta se va acorda o atenție specială educării copiilor și tinerilor cu privire la modalitățile de abordare a acestei probleme în creștere la nivel global. Activitățile se vor desfășura online sau în conformitate cu reglementările locale.

O cantitate-record de 53,6 milioane de tone metrice (Mt) de deșeuri electrice a fost generată în întreaga lume în 2019. Este vorba de o creștere cu 21% în doar cinci ani, potrivit Global E-waste Monitor 2020 al ONU. Se estimează că până în 2030 acest număr va ajunge la 74 Mt! Doar 17,4% din deșeurile electrice globale au fost colectate și reciclate corespunzător în 2019. Aceasta înseamnă că 44,3 milioane de tone metrice din acest tip de deșeuri, evaluate la 50,8 miliarde EUR, au fost fie depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate neconform. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 71% din țările lumii au o legislație privind deșeurile electrice. Implicațiile sunt pierderi uriașe de materii prime critice pentru industrie, precum și probleme serioase de sănătate, de mediu și sociale, prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

 

 

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este inițiativa WEEE Forum, o asociație internațională non-profit a organizațiilor colective ale producătorilor de echipamente electrice și electronice.  Este o ocazie pentru a atrage atenția consumatorilor asupra importanței colectării selective a aparatelor uzate.

Anul trecut, peste 100 de organizații din aproape cincizeci de țări din întreaga lume au fost implicate cu numeroase activități. Au fost organizate conferințe și ateliere, acțiuni de colectare în școli sau locuri publice, concursuri și campanii de social media, precum și ghiduri sau jocuri online.

Pascal Leroy, Directorul General al WEEE Forum, declară: „Deșeurile electrice reprezintă un flux care ridică o provocare din ce în ce mai mare. Numărul de dispozitive electrice și electronice este în continuă creștere, precum și materialele necesare pentru fabricarea produselor. În același timp, produsele se doresc a fi din ce în ce mai mici, iar consumatorii își păstrează gadgeturile pentru o perioadă foarte lungă de timp. Dedicăm această zi creșterii gradului de conștientizare în întreaga lume și sperăm că tot mai mulți oameni vor înțelege cât este de important să ne debarasăm de produsele uzate în mod responsabil.”

Și noi, românii avem ocazia să dovedim grijă față de mediu, solidaritate cu această cauză internațională și responsabilitate față de viitorul propriilor noștri copii. Avem de făcut un gest simplu dar important – să colectăm selectiv aparatele electrice. O putem face atât în cadrul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, până pe 26 octombrie, cât și în restul timpului, cu ajutorul Serviciului Local de Colectare, serviciu oferit la nivel național, gratuit, de Asociația RoRec și partenerii săi.

Între 28 septembrie și 26 octombrie locuitorii din 32 de localități (Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Bistrița, Brăila, Brașov, Călărași, Cluj Napoca, Constanța, Gheorgheni, Hunedoara, Iași, Mangalia, Moreni, Odorheiu Secuiesc, Oltenița, Oradea, Pitești, Reșița, Salonta, Satu Mare, Sibiu, Slobozia, Suceava și Bosangi, Târgoviște și Răzvad, Târgu Mureș, Timișoara, Zalău și Zărnești (și din zonele limitrofe) pot participa la acțiunile de colectare organizate alături de autoritățile locale și alți parteneri locali.

Persoanele din alte localități, care doresc să se debaraseze responsabil de aceste deșeuri, pot suna la TelVerde 0800 444 800 pentru a face o comandă de preluare.

Detalii despre cele 32 de acțiuni de colectare pot fi găsite și pe www.colecteaza.ro sau pe www.facebook.com/AsociatiaRorec

Etichete: