Fă lucrurile să se întâmple și abia apoi laudă-te cu ele!

Și în 2020 noi, cei din echipa RoRec am făcut să se vorbească mult despre Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (International E-Waste Day – IEWD). Cele 32 de acțiuni de informare și colectare organizate de Asociația RoRec și partenerii săi locali în toată țara și activitatea școlilor din Patrula de Reciclare au generat o mulțime de materiale, în presă, radio, TV și pe online. Peste 200  de știri, interviuri și postări au adus subiectul „E- Waste Day” în atenția a circa și au prilejuit sute de conversații pe rețelele sociale. Iar impactul s-a măsurat, concret, în 2.800 de comenzi de preluare a deșeurilor electrice la TelVerde 0800 444 800 și colecteaza.ro, precum și peste 500.000 kg DEEE de deșeuri electrice colectate în toată țara.

Reach. Engagement. Like. Love. Share. Take action!

Ce au aflat, în contextul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, sutele de mii de români la care au ajuns mesajele Asociației RoRec? Au aflat situația globală a deșeurilor electrice și de ce reciclarea lor a ajuns atât de importantă încât să avem o sărbătoare internațională dedicată. Au mai aflat și cum poate fiecare cetățean să trimită la reciclare aparatele electrice astfel încât să ne apropiem de standardele impuse de lege.

„În fiecare casă din Europa există aproximativ 70 de aparate electrice dintre care 11 nu mai sunt folosite. Aceste cantități de deșeuri electrice care se adună sunt extrem de poluante. Mulți spun „nu se face gaură în cer din frigiderul pe care l-am aruncat eu”. De fapt, ba da, se face gaură în cer, pentru că freonul dintr-un frigider dezasamblat necorespunzător se pierde în aer, iar solul și apa freatică pot fi poluate de uleiul din condensator. Elementele toxice din aparatele electrice înseamnă poluare pentru ani de zile.

Dincolo de acest aspect, aceste obiecte conțin elemente reciclabile din care se pot obține materii prime secundare.

Cei care cunosc foarte bine importanța reciclării acestui tip de deșeuri sunt copiii și profesorii din Patrula de Reciclare. Sunt voluntarii pe care, încă din anul 2011, i-am format ca să devină promotorii acestui gest în comunitățile lor. Ei sunt un motor important al schimbării de atitudine și al adoptării unor obiceiuri corecte față de mediul înconjurător.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este și un prilej să le dovedim că, prin grija față de mediu, le asigurăm și lor o viață frumoasă în comunitățile în care trăiesc. Gesturile mici făcute de mulți oameni fac o mare diferență” a spus Andreea Idriceanu Calev, managerul de comunicare al Asociației RoRec, la Cafeaua cu piper, la matinalul Antena 3 Pitești. Puteți urmări interviul integral aici

Antena Satelor, partener media de cursă lungă al programului Patrula de Reciclare

Antena Satelor a dedicat emisiunea Vrem să știi! din 13 octombrie Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, acțiunilor Asociației RoRec și ale Patrulei de Reciclare.

Ada Lungu, Președintele Asociației Volens, care organizează programul de educație de mediu cu sprijinul Asociației RoRec, a dialogat, în direct, cu ascultători din toată țara. Iată impresiile sale, în urma emisiunii.

„De fiecare dată, găsesc, în dialogul cu ascultătorii Antenei Satelor, o lume polarizată. La categoria „contra” îi avem pe cei care nu și-ar da aparatele electrice stricate „degeaba”, adică fără o recompensă. Îi avem și pe cei excesiv de sceptici față de eficiența sistemului de reciclare, scepticism folosit mai degrabă ca scuză pentru pasivitate. Sunt și cei care încă nu înțeleg de ce nu le-ar folosi ca dulap sau nu le-ar arunca la ghenă.

Există, din fericire, și o categorie „pentru” – oameni mulțumiți că pot avea parte de un serviciu de colectare gratuit, cu garanția unui traseu perfect legal al deșeurilor și că au ocazia să facă un gest benefic pentru ei înșiși, copiii sau nepoții lor.

De Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice am avut o ocazie perfectă să punem la curent comunitățile cu situația critică a acumulării deșeurilor electrice, dar și să punctăm cât de ușor este să ne debarasăm legal și responsabil de ele, în România. Este mereu încurajator pentru mine să constat, din discuțiile cu ascultătorii canalului, influența pozitivă a profesorilor din Patrulele de Reciclare din mediul rural. De asemenea, îmi place să văd că, datorită acțiunilor noastre de informare și educare, avem „aliați” de toate vârstele în sate și comune, oameni care „își trag de mânecă” vecinii să procedeze corect în debarasarea de deșeurile electrice.”
În 2020 a fost a treia ediție a Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice și al treilea an în care Asociația RoRec și Patrula de Reciclare inițiază campanii de informare și educație de mare impact, cu rezultate care fac cinste României în rândul celor 60 de țări participante. Mulțumim jurnaliștilor și formatorilor de opinie care au susținut eforturile noastre de a pune această temă în fruntea preocupărilor de mediu, la nivel național.

Etichete: