Ce amenda risti daca-ti lasi televizorul pe strada si ce spune legea

Legislatia europeana transpusa la nivel national ne impune sa colectam deseuri electrice – cel putin 4 kg anual pe cap de locuitor. Practic, legea obliga fiecare primarie sa amenajeze un centru de colectare a DEEE in fiecare localitate.

Mai mult decat atat, in orasele mari, in municipii, trebuie sa existe un centru de colectare la fiecare 50.000 de locuitori, iar responsabilitatea acestui demers revine autoritatilor publice locale.

Se creeaza astfel o oportunitate remarcabila – comunitatile beneficiaza de o infrastructura coerenta de colectare a deseurilor, autoritarea locala ofera populatiei un serviciu de proximitate real si gratuit, iar producatorii se asigura ca deseurile electrice sunt preluate si reciclate responsabil.

Legea cadru a deseurilor stabileste ca penalitate pentru abandonarea deseurilor electrice de catre persoane fizice o amenda ce poate ajunge si la 2.000 lei! Practic, eliminarea deseurilor in locuri neamenajate special pentru colectare selectiva este strict interzisa.

Legislatia specifica deseurilor electrice mentioneaza ca “se interzice eliminarea prin depozitare finala a DEEE”, astfel ca prioritara este colectarea selectiva in vederea reciclarii. In acest mod se creeaza premisele colectarii selective a DEEE din gunoiul menajer, mai ales ca Romania este obligata, alaturi de orice alt Stat Membru UE, sa atinga ambitioasa tinta de 4 kg DEEE/locuitor, tinta ce poate aduce, in cazul “ratarii”, penalitati zilnice de zeci de mii de euro, sume ce vor fi suportate in final tot de cetateni, de noi toti!

Legislatia in vigoare obliga inclusiv persoanele juridice sa aiba un sistem coerent de management al deseurilor, atat prin colectare selectiva pe categorii, cat si prin predarea lor sprereciclare catre operatori autorizati.

Pe scurt, daca am decis sa intram in randul lumii civilizate si sa demonstram ca ne asumam statutul de cetateni europeni, atunci nu avem de ales: trebuie sa ne supunem legislatiei europene aplicata la nivel national.

In concluzie, e important sa ne cunoastem drepturile – iar dreptul la informare este garantat de lege – dar e important sa ne cunoastem si obligatiile. Si fie ca ne place sau nu, suntem obligati de lege sa colectam fiecare dintre noi 4 kg deseuri electrice anual.

In tari vest europene s-au colectat si 16 kg DEEE/ locuitor. Nu numai ca acest lucru se face fara nicio recompensa, dar salubrizorul practica penalitati in cazul in care gunoiul nu este selectat corect, pe categorii.

Tu colectezi selectiv deseurile? Cate kilograme de deseuri electrice ai colectat anul acesta? Dar anul trecut?

Alege sa fii un cetatean responsabil si scapa corect de aparatele electrice vechi sau stricate!Asociatia RoRec iti pune la dispozitie solutii simple pentru a te debarasa fara efort de aceste deseuri, iar Ziare.com iti prezinta in fiecare saptamana noi informatii despre colectarea si reciclarea corecta a deseurilor electrice si electronice (DEEE).

Suna gratis la TelVerde 0800 444 800 si primesti detalii despre colectarea selectiva!


Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com pentru noi episoade din serialul legat de colectarea şi reciclarea deşeurilor electrice!

Etichete: