Antreprenorii ecologiști și afacerile viitorului

Ați auzit de furtunile devastatoare din Grecia și Italia, nu? Sunt tot consecințe ale încălzirii globale. Situația nu e roz, de fapt e mai mult spre… indigo. Din fericire, antreprenorii ecologiști s-au pus pe treabă.

Creșterea temperaturii globale va continua să genereze uragane, secetă, valuri de căldură, inundații și dispariția gheții în zonele arctice, pe perioada verii.

Una dintre principalele cauze sunt emisiile de dioxid de carbon. Ca să evităm o catastrofă planetară, ar trebui să reducem cu 45% aceste emisii până în anul 2030 și să le eliminăm complet până în anul 2050.

Nu e de mirare că din ce în ce mai multe start-up-uri își propun să găsească soluții care să elimine dioxidul de carbon din atmosferă.

ClimeWorks , o companie elvețiană, a patentat un sistem de filtrare care scoate CO2 din aer.  Newlight și Carbicrete produc materiale de construcție (bioplastic și beton care nu conține ciment). Procesul de fabricație nu numai că nu emite CO2, ba chiar îl elimină din atmosferă. Alte proiecte testează folosirea fitoplanctonului și a algelor marine pentru absorbția dioxidului de carbon.

Pe scurt, start-up-urile care lucrează pentru a extrage emisiile de CO2 din aer sunt pe val. Mari investitori ca Bill Gates au creat linii de finanțare deoarece implementarea acestor tehnologii este, încă, foarte costisitoare.

Interesant este că aceste întreprinderi sunt interdisciplinare și adună laolaltă specialiști din zeci de domenii diferite: geologi, biologi, ingineri, informaticieni, arhitecți, chimiști… Orice profesie se poate practica astăzi în aria protecției mediului înconjurător.

Analiștii de business spun că în următoarele decenii, o treime din toate activitățile omenirii vor fi reorientate către protejarea mediului. Reciclarea, producția de materiale biodegradabile, tehnologiile de curățare a aerului și apei, modelele de business sustenabile devin opțiuni de carieră de vârf pentru copiii și tinerii de azi.

Etichete: