13 nu înseamnă doar ghinion

de Andreea Idriceanu Calev

Să dăm puțin ceasul înapoi, pe 11 septembrie 2007, când se lansa Asociația RoRec și devenea membru în WEEE Forum, cea mai importantă organizație pan-europeană ce și-a asumat să gestioneze povestea colectării și a reciclării deșeurilor electrice de pe continent. În ce măsură am reușit în acest grup de lucru să ne îndeplinim misiunea și rolul? Putem spune că într-o mare măsură, căci am contribuit la construcția multor proiecte, platforme, evenimente și programe remarcabile.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice (IEWD) este unul dintre ele. În numai trei ani, dintr-un eveniment european IEWD a devenit unul mondial. Anul 2020 a ”găsit” implicate în acest proiect 127 de organizații de transfer de responsabilitate, printre care și RoRec, din 52 de țări, de pe 6 continente. A fost cea mai mediatizată ediție de până acum.

Evenimentul a reunit organizații implicate în gestionarea deșeurilor electrice din întreaga lume, cu scopul de a promova eliminarea corectă a echipamentelor electrice și electronice pentru a permite refolosirea, recondiționarea și reciclarea lor. Împreună, aceste organizații au realizat un record de implicare comparat cu cele două ediții anterioare reunite și au dus problema privind generarea și tratarea deșeurilor electrice în cât mai multe țări la nivel mondial.

Referindu-se la importanța Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice 2020, Comisarul European pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, a declarat că „gestionarea și procesarea corectă a deșeurilor electrice este o modalitate optimă pentru reducerea exploatării materiilor prime, scăderea emisiilor și creșterea economică locală”. El a adăugat că „majoritatea consumatorilor nu cunosc aceste detalii, dar 80% din energia utilizată de un telefon smart pe parcursul ciclului său de viață se consumă înainte ca el să ajungă la consumator; așadar, este nevoie de dispozitive electronice durabile, rezistente și reutilizabile.”

Pascal Leroy, Directorul General al WEEE Forum, a explicat: „Suntem foarte mulțumiți de modul în care Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice 2020 a fost promovată în întreaga lume de către membrii WEEE Forum și alte instituții renumite, precum cele ale Organizației Națiunilor Unite. Anul acesta a fost remarcabil că organizații și persoane influente, cu milioane de fani pe rețelele sociale, au participat independent la eveniment și l-au promovat cu mesaje convingătoare.”

Apropos, știați că din aurul reciclat din 88 de telefoane mobile se poate realiza un inel de logodnă? Nu ar fi păcat să ajungă la gunoi?

”Deșeurile electrice au un flux cu o creștere rapidă și necesită o gestionare atentă pentru a ne asigura că substanțele și componentele periculoase sunt tratate eficient, dar și că materiile prime critice pot fi recuperate și utilizate din nou în producerea unor articole noi. Este esențial ca acest mesaj să ajungă la fiecare consumator,” a mai adăugat el.

Cum au reușit toți participanții la acest eveniment să obțină o asemenea rată de succes? Cu imaginație, creativitate și focus pe tema anului, anume aceea a educației.

Echipa de la Recipo din Danemarca a spus o poveste mai veche, însă într-o manieră diferită, cum că aparatele electrice vechi pot deveni produse noi … așa că au reciclat o reclamă reciclabilă pentru industria de reciclare.

Echipele asociațiilor din Irlanda, Germania, Slovenia, Italia au dezvoltat împreună un proiect educational regional – EIT Raw Material – de gamificare pe tema colectării DEEE. Au avut ca target 7.000 de tineri între 14-24 ani, din 4 orașe, care au avut la dispoziție un website pentru a învăța despre deșeurile electrice ținute în casă și au descoperit prin joc conținutul educațional privind importanța colectării și reciclării DEEE.

Irlandezii de la WEEE Ireland, o echipă deosebit de creativă și care mereu comunică în moduri inedite, au ales să creeze o campanie de colectare în retail, răsplătindu-i pe deponenți cu bulbi de narcise. Optimiștii se pregătesc deja pentru primăvară!

În Franța, Ecosystem a creat un program anual de educatie „Le Défi” („Provocarea”) cu școlile primare. Fiecare profesor care se abonează primește gratuit un pachet complet de instrumente pedagogice care explică de ce, cum și unde reciclăm DEEE. “Anul acesta, am decis să provocăm fiecare clasă pentru IEWD. Le vom cere elevilor să creeze un slogan special pentru a-și motiva părinții și familia să recicleze DEEE.” Iată că și aici am fost inovatori, Patrula de Reciclare lansa astfel de programe cu 10 ani în urmă.

Fotokiklosi din Grecia a creat un proiect cultural pe teme de Reciclare:  în două școli din Atena 150 de copii ai școlii primare și 50 de copii ai școlii elementare au reușit să participe și să se bucure de învățarea lecției valoroase a gestionării adecvate a DEEE. Pe lângă prezentarea privind eliminarea corectă a tuturor DEEE-urilor, a fost susținută o piesă de teatru interactivă cu 4 actori profesioniști. Piesa se bazează pe cartea ”The Guardians of Nature: Fotis, Fotoula and Fotokiklosi”, sponsorizată și distribuită de Fotokiklosi. Atât cartea, cât și piesa de teatru sunt scrise de un profesor de educație de mediu, vechi partener al programului.

În Olanda, Wecycle a creat puncte de colectare a deșeurilor electronice la fermele de animale pentru copii (petting zoo) și a distribuit 10.000 de mini puzzle-uri cu mesaje despre reciclare, iar 1.800 de școli primare au primit hărți cu o vânătoare de comori pentru deșeuri electrice.

Iată cum un eveniment lansat într-o zi de 13 octombrie de fapt, cu trei ani în urmă, ba chiar o zi în care prin lume se celebrează No Bra Day (ziua în care femeile sunt invitate să nu poarte sutien ca mijloc de a încuraja conștientizarea cancerului de sân) a devenit o mișcare mondială și de succes. Și care ne învață că trebuie să reducem risipa de materiale pe care Pământul nu ni le va mai pune multă vreme la dispoziție prin colectarea și reciclarea responsabilă a deșeurilor electrice.

13 cifră cu ghinion? Poate pentru unii!

Etichete: