telverde
patrula de reciclare
sgs_ukas
iso

Un icon global pentru deșeurile electrice?

Posted on: dec. 14, 2021 by Lungu Ada

ITU, Uniunea Internațională de Telecomunicații, a decis să organizeze un iconaton adresat tinerilor în cadrul căruia le lansează provocarea de a crea un simbol global pentru problema deșeurilor electrice. Vă invităm să participați la această competiție!

V-ați gândit vreodată că problema deșeurilor electrice este atât de pregnantă încât este nevoie de un simbol global? Și cine ar putea să se implice în realizarea acestuia mai bine decât noua generație?

Iconathon ITU icon global pentru deseuri electrice

Iconatonul global al deșeurilor electrice Generation Connect. Ce este?

ITU este agenția ONU specializată în tehnologia comunicațiilor, iar printre prioritățile sale se află și îndeplinirea obiectivelor globale de dezvoltare durabilă.

ITU lansează Iconaton-ul global al deșeurilor electrice – Generation Connect Global E-waste Iconathon. Este vorba de un concurs de design de icons (pictograme), care își propune să crească gradul de conștientizare a problemei globale a deșeurilor electrice și să stimuleze participarea tinerilor la nivel internațional.

Tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani sunt invitați să se înscrie și să creeze o pictogramă universală care să simbolizeze „preluarea și colectarea deșeurilor electrice în vederea reciclării”. Concursul reflectă misiunea Generation Connect de a facilita participarea tinerilor ca parteneri alături de liderii transformării digitale. În cadrul Generation Connect, noua generație are șansa de a contribui la definirea viziunii aspra unui viitor digital pentru omenire.

Cum va fi folosită pictograma câștigătoare?

Consumatorilor care doresc să se debaraseze corect de deșeurile electrice le este adesea dificil să identifice unde și cum pot face acest lucru. Pictograma câștigătoare va reprezenta un simbol recunoscut la nivel global care semnifică preluarea sau colectarea deșeurilor electronice în vederea reciclării. Această pictogramă poate fi folosită de diferite companii din această industrie, pentru a indica locurile speciale unde consumatorii își pot duce deșeurile electrice. Pictograma câștigătoare va fi disponibilă fără restricții pentru utilizare de către orice organizație sau persoană din domeniul public.

Există un premiu?

În primul rând, participanții vor avea satisfacția de a participa la eforturile care încearcă să impună sustenabilitatea ca prioritate globală, în plină criză climatică. Există însă și o recompensă tangibilă – primii 3 finaliști ai Iconatonului global al deșeurilor electrice Generation Connect vor putea participa la Summitul ITU „Generation Connect Global Youth Summit”, programat pe 4 și 5 Iunie 2022, la Addis Abeba, Etiopia (sub rezerva evoluției pandemiei de Coronavirus). Juriul competiției va selecta propunerile eligibile și va anunța pictogramele câștigătoare. Primii 3 finaliști vor lucra cu un designer profesionist pentru a-și perfecționa creațiile, care vor fi prezentate la Summit. Câștigătorul va fi ales prin vot în cadrul evenimentului „E-waste Iconathon”, la summit-ul din Addis Abeba.

Iconatonul Generation Connect Global E-waste ajută la promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (Agenda 2030), mai precis la cel prin care se reafirmă rolul tinerilor în consumul și producția durabile.

Detalii despre înscriere, condiții de participare, criterii de eligibilitate și premiere regăsiți aici.

Pentru întrebări, ITU poate fi contactat la: youth4ewasteicon@itu.int

Sursa: www.itu.int/en/ITU-D/Environment/Pages/Events/2021/Global-E-waste-Iconathon.aspx

COP26 – evenimentul de mediu al anului

Posted on: nov. 22, 2021 by Lungu Ada

Conferința ONU privind schimbările climatice, principala reuniune internațională de mediu COP26, s-a desfășurat la Glasgow (31 Octombrie – 12 Noiembrie) pentru a accelera acțiunile de îndeplinire a obiectivelor din Acordul de la Paris și Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice.

Ce este COP?

COP este conferința anuală a Națiunilor Unite privind schimbările climatice. „COP” înseamnă „Conferința părților” (”Conference of the Parties”). Părțile sunt guvernele care au semnat Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), în prezent fiind 197 de părți semnatare (practic, toate țările din lume).

În fiecare an, reprezentanții fiecărei părți se reunesc în formatul COP, pentru a discuta despre abordări comune privind schimbările climatice la nivel global.

COP este găzduită de o altă țară în fiecare an, iar prima întâlnire – „COP1” – a avut loc la Berlin, Germania, în 1995.

La această reuniune, sunt invitați să participe lideri mondiali, miniștri și reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, organizații internaționale și mass-media.

Ce este COP26?

COP26 este un summit foarte important pentru acțiunea globală în domeniul schimbărilor climatice. COP26 a fost programat inițial în noiembrie 2020, dar a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

De obicei, liderii mondiali nu participă la COP – trimit reprezentanți, de la miniștrii mediului până la experți. Cu toate acestea, în acest an, președinția COP a organizat un Summit mondial al liderilor, la începutul conferinței, care s-a bucurat de o participare importantă.

De ce este importantă COP26?

COP26 este considerat un summit esențial pentru revizuirea a ceea ce s-a realizat din 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris și, de asemenea, pentru stabilirea unor planuri ferme pentru atingerea țintelor Acordului de la Paris. Toți ochii au fost ațintiți asupra NDC-urilor (contribuții determinate la nivel național) revizuite ale fiecărei țări pentru a vedea dacă emisiile globale pot fi reduse la jumătate până în 2030 și câte țări vor ajunge la „zero net” până în 2050.

Cel mai important COP de până acum a fost Paris 2015, care a convenit să limiteze încălzirea globală la mult sub 2 grade C, de preferință 1,5 grade C. Principala sarcină a COP26 a fost de a se asigura că NDC-urile combinate reduc emisiile globale de carbon la niveluri care mențin încălzirea globală sub pragul crucial de 1,5°C.

Care au fost rezultatele COP26?

La COP26, țările au semnat Acordul de la Glasgow, prin care și-au asumat angajamente privind:

– finanțarea pentru țările sărace;
– scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030;
– reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030;
– eliminarea dependenței de combustibili fosili (cărbunele) cât mai rapid;
– stimularea investițiilor în energie regenerabilă;
– accelerarea trecerii la vehicule electrice;
– conservarea habitatelor naturale;
– creșterea eforturilor de a opri despădurirea.


Puteți găsi mai multe informații aici.

Deși a provocat reacții generale negative, pentru că nu a atins multe dintre ambițiile inițiale, Acordul de la Glasgow este un pas semnificativ față de Acordul de la Paris din 2015. Este pentru prima dată când toate țările lumii sunt de acord cu reducerea utilizării cărbunelui și eliminarea subvențiilor pentru hidrocarburi.

Angajamentele politice sună promițător, dar nu este suficient. Fiecare dintre noi poate contribui pentru a menține încălzirea globală sub pragul crucial de 1,5°C. Te-ai gândit cum poți contribui și tu?

Surse: europa.eu, repic.co.uk, ukcop26.org, biziday.ro

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice 2021 – un nou succes!

Posted on: oct. 25, 2021 by Lungu Ada

Ce ne motivează să colectăm DEEE? International E-Waste Day 2021

Cea de-a patra ediție a #ewasteday a avut loc pe 14 octombrie 2021.
172 de organizații din 78 de țări și-au înregistrat participarea cu mult înainte de începerea ediției, iar multe altele din întreaga lume s-au alăturat pe parcurs. Aceasta este cea mai activă participare înregistrată până acum, iar organizatorii încă evaluează rezultatele.

Ce știm deja este că materialele pregătite pentru această campanie (infografice, animații, mesaje de la personalități – https://bit.ly/2XPGBKf) au ajuns la 1,065 miliarde de oameni!
Articolele WEEE Forum despre Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice 2021 au apărut în The Independent (Marea Britanie), La Repubblica (Italia), Der Spiegel (Germania), ABC News (Australia), 20 minutos (Spania) și în peste 600 de alte canale media din întreaga lume.

Consumatorul este cheia economiei circulare!

Actuala ediție s-a concentrat asupra rolului crucial pe care fiecare dintre noi îl are în transformarea în realitate a circularității pentru produsele electrice și electronice.

Potrivit ONU, în 2021 fiecare persoană de pe planetă va produce în medie 7,6 kg de deșeuri electrice, ceea ce înseamnă că vor fi generate 57,4 milioane de tone în întreaga lume. Doar 17,4% din aceste deșeuri electrice care conțin un amestec de substanțe dăunătoare și materiale refolosibile vor fi înregistrate ca fiind colectate, tratate și reciclate corespunzător. Există multe inițiative pentru a aborda această preocupare în creștere, dar niciuna dintre ele nu poate fi pe deplin eficientă fără implicarea și informarea corectă a consumatorilor.

Epidemia de Coronavirus a avut un efect important asupra utilizării electronicelor și a soluțiilor digitale, oamenii bazându-se pe aceste produse pentru a rămâne conectați cu echipa colegilor de muncă și pentru a-și menține o viață socială. Acest lucru nu a însemnat doar o utilizare mai mare a tehnologiei, ci a dus și la o creștere a achiziției de produse electronice. Potrivit unui studiu comandat de Parlamentul European, în Uniunea Europeană cererea de calculatoare personale și tablete a crescut cu 4,6% de la an la an până în decembrie 2020. În acest context, este și mai important să informăm utilizatorii cu privire la opțiunile existente pentru debarasarea responsabilă de echipamentele scoase din uz.

#WEEEForum a apreciat implicarea tuturor organizațiilor care au susținut evenimentul prin promovarea colectării, reutilizării sau a reciclării corecte a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Ziua Reciclării Deșeurilor Electrice – sunteți invitați să participați!

Posted on: sept. 30, 2021 by Lungu Ada

Un studiu recent arată că un cetățean european aruncă până la 1,4 kg de aparate electrice vechi sau stricate la coșul de gunoi. Situația nu este mult mai bună în SUA, unde aproximativ 416.000 de telefoane mobile ajung la gunoi în fiecare zi, conform Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite. Aceasta înseamnă că peste 151 de milioane de telefoane sunt aruncate în fiecare an. Toate aceste deșeuri electrice sunt apoi gestionate cu alte deșeuri și ajung să fie incinerate sau depozitate la gropile de gunoi. Se estimează că până la 40% din metalele grele din depozitele de deșeuri din SUA provin din deșeurile electrice aruncate, menționează WEEE Forum.

Aceasta reprezintă, de asemenea, o adevărată pierdere de resurse care ar putea intra din nou în procesul de fabricație. Pentru fiecare milion de telefoane mobile reciclate, ar putea fi recuperate 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint, 24 kg de aur și 14 kg de paladiu. Deșeurile electrice sunt o adevărată „mină urbană” și, în anumite privințe, chiar mai bogată decât exploatarea tradițională: de exemplu, există de 100 de ori mai mult aur într-o tonă de smartphone-uri decât într-o tonă de minereu de aur.

„Există atât de mulți factori importanți în eficientizarea resurselor și a economiei circulare în sectorul electronic. Dar un lucru iese în evidență: atât timp cât cetățenii nu returnează echipamentele uzate sau stricate la punctele de colectare autorizate, nu le vând sau nu le donează către organizații caritabile, va trebui să continuăm exploatarea materialelor, ceea ce este mult mai dăunător pentru mediu”, spune Pascal Leroy, directorul general al WEEE Forum. „Acesta este motivul pentru care Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice din acest an se va concentra pe responsabilitatea pe care o avem cu toții, ca cetățeni, de a contribui la realizarea economiei circulare,” a adăugat el.

„Pe lângă comoditate, grijă pentru mediu, cultură și norme sociale, conștientizarea este unul dintre factorii cheie care îi motivează pe oameni să ia măsuri și să se debaraseze corect de aparatele electrice neutilizate și nefuncționale”, spune Magdalena Charytanowicz, responsabilă cu organizarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice. „Acesta este motivul pentru care, pe 14 octombrie anul acesta, continuăm să promovăm modul de colectare corectă a produselor electrice aflate la sfârșitul ciclului de viață și să ajungem la cât mai mulți cetățeni din întreaga lume, prin încurajarea campaniilor și a activităților de conștientizare. Acestea pot fi acțiuni de colectare a deșeurilor electrice, prelegeri școlare, campanii de presă și social media sau conferințe care dezbat aceste probleme. Chiar și cea mai mică acțiune care promovează colectarea, repararea, refolosirea sau reciclarea deșeurilor electrice este binevenită în cadrul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice”.

Anul trecut, peste 120 de organizații din 50 de țări din întreaga lume au susținut participat la acest eveniment. Și în acest an, WEEE Forum invită toate organizațiile implicate în gestionarea eficientă și responsabilă a deșeurilor electrice să planifice activități de sensibilizare pentru 14 octombrie și să se alăture acestui efort comun, prin înregistrarea aici.

Mai multe informații: www.internationalewasteday.com

Japonia, campioană la reciclare creativă

Posted on: aug. 24, 2021 by Lungu Ada

Fanii care au urmărit Jocurile Olimpice Tokyo 2020 (desfășurate în această vară, din cauza pandemiei) și-au văzut sportivii preferați purtând medalii „reciclate”.

Cel mai mare eveniment sportiv din lume a premiat sportivii cu medalii provenite din gadget-uri electronice reciclate, cum ar fi smartphone-uri și laptopuri.

Dispozitivele au fost colectate din toată țara ca parte a unei campanii naționale. “Campania a cerut publicului larg să doneze dispozitive electronice vechi pentru proiect,” a declarat purtătorul de cuvânt al Toyko 2020, Hitomi Kamizawa. “Suntem recunoscători pentru cooperarea tuturor.”

Proiectul Tokyo Medal a pornit de la faptul că deșeurile electronice sunt o sursă de materii prime critice – un telefon mediu conține aproximativ 60 de astfel de materii, de la cobalt și cupru la metale prețioase, precum aurul și argintul. Cum, de obicei, smartphone-urile ajung să fie aruncate în mod necorespunzător, metale valoroase sfârșesc la gropile de gunoi sau la incinerare.

90% dintre localitățile japoneze au participat la acțiunile de colectare, iar câteva sute de mii de rezidenți și-au donat telefoanele uzate pentru această cauză. Efortul național concertat de doi ani a economisit suficiente materii prime pentru a produce 5.000 de medalii de aur, argint și bronz.

Au fost colectate aproape 79.000.000 de kilograme de dispozitive electronice mici, printre care 6,21 milioane de telefoane mobile. Din acestea s-au extras 32 kg de aur, 3.500 kg de argint și 2.200 kg de bronz.

De la lansarea proiectului Tokyo Medal, în aprilie 2017, până la sfârșitul campaniei, în martie 2019, au participat peste 1.600 de municipalități. După colectare, dispozitivele electrice au fost reciclate. Contractorii au rafinat apoi metalele extrase și le-au remodelat în medalii. Aceste medalii au fost create după viziunea designerului japonez Junichi Kawanashi, care a învins alte 400 de concepte în competiția organizată pentru Tokyo 2020.

Conceptul de producere a medaliilor reciclate nu este nou, 30% din argintul sterlin folosit pentru realizarea medaliilor de aur și argint pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 a fost obținut din piese auto second-hand și suprafețe de oglindă.

Există speranțe că Jocurile de la Paris din 2024 vor prelua această abordare, luând ca exemplu Proiectul Tokyo Medal 2020.

Deșeurile electronice reprezintă în prezent unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume. În 2019, peste 53 de milioane de tone au fost produse la nivel global, dintre care 44 de milioane de tone de deșeuri electrice nu au ajuns la reciclare – acesta este echivalentul în greutate al tuturor aeronavelor comerciale construite vreodată. Se estimează că ratele deșeurilor electronice vor crește în următorii cinci ani, deoarece cererea de dispozitive de înaltă tehnologie continuă să crească, iar conceptele de reparare și reutilizare sunt într-un stadiu incipient. Aproximativ o cincime din deșeurile electrice ajunge la gropile de gunoi și nu este reciclată, generând astfel o serie de probleme alarmante de mediu și de sănătate.

Sursa: waste-management-world.com

Sosurile „din frigider” ce reamintesc belgienilor să își recicleze frigiderele

Posted on: iul. 28, 2021 by Lungu Ada

Belgienii sunt extrem de buni la reciclarea a tot ceea ce este în frigiderul lor: sticle, conserve, borcane, pahare de iaurt, peturi și așa mai departe. Doar reciclarea frigiderului în sine trebuie încurajată, iar Recupel și-a propus să rezolve această problemă într-un mod inedit.

Cum se poate ajunge cel mai bine la oameni cu un mesaj despre frigiderul lor? Punând acel mesaj chiar „ÎN” frigiderul lor. Astfel, Recupel s-a gândit să lanseze propria sa marcă de sosuri. Mesajele de pe aceste borcane de sosuri le amintesc oamenilor cum să își recicleze corect frigiderul. Un produs care stă în frigider luni de zile și care este folosit tot timpul nu poate fi decât cel mai bun instrument de comunicare.

Vedeți cum funcționează, în videoclipul de mai jos.

Ziua Internațională a Colectării Deșeurilor Electrice, din nou pe agendă!

Posted on: iul. 22, 2021 by Lungu Ada

14 octombrie va marca o nouă ediție a acestui eveniment internațional, la care atât Asociația RoRec, dar și partenerii săi, participă pentru a patra oară.

Motto-ul ediției este ”Consumatorul e cheia economiei circulare”. De ce?

Conform datelor de la Organizația Națiunilor Unite, în 2021 fiecare dintre noi va produce o medie de 7,6 kilograme de deșeuri electrice, ceea ce înseamnă că în lume se vor genera peste 57 de milioane de tone de astfel de deșeuri. Doar 17% din acestea – conținând un amestec de substanțe nocive și materiale valoroase – vor fi colectate, tratate și reciclate corect, astfel încât cele periculoase să fie eliminate nepoluant iar cele utile să fie reintroduse în circuitul industrial.

Există nenumărate inițiative care încearcă să găsească soluții pentru această problemă, dar niciuna dintre ele nu este eficientă fără implicarea și educarea consumatorilor, adică a fiecăruia dintre noi. Din acest motiv, anul acesta tema principală a acestui eveniment – ajuns la a 4a ediție – vizează rolul important pe care îl avem cu toții în dezvoltarea economiei circulare.

Perioada pandemiei a avut un efect semnificativ în schimbarea obiceiurilor  noastre de consum a produselor electronice și a soluțiilor digitale, căci ne-am bazat cu toții pe acestea ca să fim conectați cu familia, cu colegii sau ca să ne păstrăm o ”viață socială”.

Aceste schimbări nu au produs doar o creștere a utilizării tehnologiei în casele noastre, ci și achiziția acestor produse în cantitîți mult mai mari. Conform unui studio al Parlamentului European, cererea de computere personale și tablete în țările Uniunii Europene a crescut cu 4.6% de la an la an. În acest context este foarte important să știm ce opțiuni avem, noi consumatorii, pentru a ne debarasa corect de echipamentele vechi sau stricate.

În edițiile anterioare ale Zilei internaționale a colectării deșeurilor electrice, activitățile membrilor WEEE Forum și ale altor participanți au variat de la conferințe și evenimente, la campanii de colectare în școli și orașe, până la competiții și jocuri. În ediția din 2020 a fost nevoie de multă creativitate pentru a crește gradul de conștientizare ținând seama de restricțiile impuse de pandemie și au avut loc numeroase activități online, dar și fizice acolo unde a fost posibil.

Anul acesta WEEE Forum invită toate organizațiile interesate de problema gestionării efective și corecte a deșeurilor electrice să planifice activități pentru 14 octombrie și să ni se alăture în acest efort comun, chiar dacă nu sunt membri în acestă asociație.

Orice acțiune care promovează colectarea, repararea, refolosirea sau reciclarea corectă a acestor deșeuri este binevenită în cadrul Zilei internaționale a colectării deșeurilor electrice! Odată înregistrat aici weee-forum.org/iewd-register/ , veți avea acces la materialele promoționale oficiale. Pentru a vedea activitățile planificate chiar de către WEEE Forum și de membrii noștri din diferite țări, verificați harta interactivă !

Nu ezitați să răspândiți vestea pe rețelele de socializare cu tagul #ewasteday!

Muntele Recyclemore

Posted on: iun. 24, 2021 by Lungu Ada

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite, peste 53 de milioane de tone de deșeuri electrice au fost generate în întreaga lume în 2019 – cu peste 9 milioane de tone mai mult decât în 2014.

Așa că artiștii, și nu doar ei, au început să fie din ce în ce mai atenți la aceste probleme și să se implice în proiecte de conștientizare pe această temă.

Cine credeți că i-a întâmpinat pe liderii G7 la reuniunea ce a avut loc recent, în Cornwall?

Ei bine, Boris Johnson, Yoshihide Suga, Emmanuel Macron, Mario Draghi, Justin Trudeau, Angela Merkel și Joe Biden au fost așteptați de propriile lor statui, realizate din deșeuri electrice și care simbolizau celebrul munte Rushmore, dar re-denumit șugubăț, „Recyclemore”!

Sculptorul Joe Rush, creatorul acestui proiect a dorit să tragă un semnal de alarmă asupra pericolelor generate de eliminarea iresponsabilă a dispozitivelor electronice. El a declarat că, astfel, vrea să arăte de ce este necesar ca aceste aparate să fie proiectate în așa fel încât să fie mai ușor de reutilizat sau de reciclat.

“Trebuie să poată fi reparate sau făcute să dureze mai mult, nu să ajungă la gunoi” a spus sculptorul.

Sculptorul Rush a explicat că locația extrem de vizibilă pentru piesa sa a fost aleasă chiar în apropierea hotelului Carbis Bay, unde a avut loc summitul, în speranța că liderii o vor remarca chiar de la sosire. Se pare că exact așa a fost!

„Privirile noastre sunt îndreptate spre ei și facem un apel la conștiința lor că își vor asuma responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme, fiind cu toții implicați. Este esențial să menținem un dialog pentru a găsi soluții”, a adăugat Joe Rush.

Sursa: www.bbc.co.uk/news

Ziua Mediului sărbătorită cu succes la colectare!

Posted on: iun. 21, 2021 by Lungu Ada

Ziua Mediului devine un reper al fiecărui început de iunie. Suntem din ce în ce mai conștienți că avem fiecare un rol important în colectarea selectivă a deșeurilor. Ne-au dovedit-o și în acest an cei aproape 3.000 de deponenți care au sunat în call center și au solicitat preluarea deșeurilor electrice din case și de prin gospodării.

După acțiunile de colectare derulate în câteva zeci de localități, la care au participat mii de oameni responsabili, am încheiat activitățile dedicate acestei sărbatori cu tombole și premii! 139 de daruri au ajuns la câștigătorii care au predat spre colectare peste 150.000 de kilograme de deșeuri electrice!

Preluarea continuă și în luna iulie, operatorii de colectare parteneri sunt pe recepție! Detalii pe www.colecteaza.ro sau la call center 0800.444.800!

Nu uitați să colectați corect aceste deșeuri și astfel faceți o faptă bună pentru mediu și pentru comunitățile dumneavostră!

Nicio baterie la gunoi! Concursul național al Patrulei de Reciclare – ediția 2021

Posted on: iun. 16, 2021 by Lungu Ada

Pandemia COVID-19 a oprit în loc multe lucruri, dar nu și entuziasmul voluntarilor Patrulei de Reciclare față de promovarea colectării selective a bateriilor uzate, în România.

Copiii și profesorii din Patrulă participă la ediția 2021 a concursului național „Nicio baterie la gunoi!”, organizat de Asociația Volens cu sprijinul E-Recycling Services (ERS) și al Asociației RoRec.

 

Pe perioada verii, echipele se vor întrece în activități creative și de comunicare pentru a încuraja colectarea responsabilă a bateriilor și acumulatorilor consumați. Școlile care vor aduna cele mai mari cantități de astfel de deșeuri vor fi premiate.

Ediția anului trecut a prezentat initiative inspirate, mai ales în mediul rural. Elevii și preșcolari din sate și comune au avut un impact important asupra vecinilor lor, cu ajutorul celor mai neașteptați „suporteri” – vârstnicii! Bunicii au colaborat cu cei mici ca să convingă și alți seniori din comunitate să predea la reciclare baterii și alte aparate electrice vechi sau stricate. În cadrul competiției, voluntarii și-au creat și colțuri originale de colectare, din materiale reciclabile.

Patrula sărbătorește 10 ani onorându-și obiectivele inițiale

Ediția 2021 a concursului de baterii este specială, deoarece se desfășoară în anul aniversar al programului și onorează misiunea inițială a Patrulei, care a fost mobilizarea la colectarea DEEE.

Patrula de Reciclare și-a început călătoria acum 10 ani, cu câțiva temerari – profesori și copii care s-au angajat să informeze și să convingă adulții cât de necesar și important este să reciclăm deșeurile electrice. Asta am făcut, în primii 8 ani. Asta a consacrat programul la nivel național și l-a ajutat să devină o platformă de excelență în educația de mediu axată, azi, pe mai multe teme de interes în lupta contra crizei climatice. Niște sceptici ne-au spus, atunci, la început, că nu vom salva lumea cu o baterie. Și totuși, chiar am schimbat lumea, baterie cu baterie. Datorită eforturilor de informare ale voluntarilor, zeci de tone de baterii au ajuns la reciclare, în loc să sfârșească în gropile de gunoi, și zeci de mii de oameni au adoptat și practică acest obicei responsabil,” spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.

Deși România are încă de recuperat un decalaj serios față de obiectivele europene de reciclare a bateriilor și acumulatorilor, voluntarii din Patrula de Reciclare contribuie la progresele din această arie, cu recorduri impresionante. Cea mai performantă echipă din istoria programului, la colectarea de baterii, a strâns nu mai puțin de 415 kg de astfel de deșeuri, pe parcursul unui an școlar.

În 2021, peste 50 de echipe din toată țara organizează acțiuni pentru a-și informa concetățenii să nu mai arunce nicio baterie la coșul de gunoi. Familii, școli și instituții se alătură campaniei, pentru a stimula adoptarea bunelor practici față de mediu pe scară largă și pentru a-și face comunitățile mai sustenabile.