Patrula de Reciclare – 120.000 kg de deșeuri electrice colectate în primele 3 luni ale ediției 2013-2014

București, 13 martie 2014. Cei peste 20.000 de preșcolari, elevi și profesori înscriși în ediția curentă a programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare au contribuit la colectarea a peste 120.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), în intervalul decembrie 2013 – 1 martie 2014.

Agenții și profesorii coordonatori ai Patrulelor de Reciclare din toată țara au mobilizat colegii, vecinii și organizațiile locale să trimită la reciclare 120 de tone de aparate electrice defecte, baterii și becuri uzate, prin sute de activități organizate în școală, campanii, evenimente stradale și proiecte creative. Până în prezent, așadar, de la prima ediție a programului din 2011, Patrula de Reciclare a contribuit la colectarea a 420.000 kg de deșeuri de echipamente electrice și electronice.

Colectăm, reciclăm, pe oameni să-i ajutăm, de poluare să-i scăpăm” (Liceul Tehnologic Alexandru Vlahuță, Podu Turcului, Bacău), ”Vrei, doar, un oraş curat? Hai cu noi la colectat!” (Școala gimnazială nr. 32, București), ”Am putea ca, împreună, să facem lumea mai bună!” (Școala I.G. Duca, Țigănești, județul Teleorman), sunt doar câteva din sloganurile cu care Patrulele și-au mobilizat comunitățile pentru cauza lor ecologică.
Vrem să arătăm tuturor că ne pasă de lumea în care trăim și că stă în puterea noastră să protejăm natura.” spune Lucreția Presecan, profesorul coordonator al Patrulei de la Școala gimnazială Băișoara, județul Cluj.
Colectarea DEEE ar trebui să devină un gest la fel de normal ca spălatul pe dinți. Nimeni nu așteaptă o recompensă pentru că s-a spălat pe dinți. Sunt activități normale generate de respectul pentru cei din jur, de dorința de a fi frumoși și sănătoși. Același lucru trebuie să-l realizăm și cu mediul în care trăim” consideră Camelia Tănculescu, profesorul coordonator al Patrulei de Reciclare de la Colegiul Tehnic ”Ion Borcea”, din Buhuși, județul Bacău.

Patrulele acestei ediții și-au propus un obiectiv ambițiossă convingă fiecare cetățean al României să colecteze măcar 50 de grame de astfel de deșeuri. Județele care vor reuși să colecteze această cantitate pentru Patrula locală vor câștiga un premiu național! Succesul copiilor și sansele Patrulelor la un premiu național depind așadar de solidaritatea comunităților lor și de modul în care acestea se vor mobiliza să îi susțină. Fiecare cetățean, dar mai ales firmele și instituțiile pot deveniSuporteri ai Patrulei de Reciclare.

Colectarea DEEE are un impact major asupra reducerii poluării, contribuie la recuperarea fracțiilor utile și la reintroducerea lor în industie, ca materii prime secundare, economisind astfel resursele naturale a căror exploatare contribuie, de asemenea, la creșterea poluării. În particular, ne ajută pe noi, românii, să recuperăm decalajul față de normele europene, având în vedere că reușim să colectăm doar 1 kg DEEE/locuitor/anual, față de standardul de 4 kg/locuitor/anual, impus de lege. În acest context,  riscăm să plătim amenzi ce pot ajunge până la 124.000 EUR pentru fiecare zi în care nu am respectat obiectivul de colectare DEEE asumat o dată cu integrarea europeană. Cu alte cuvinte, acest decalaj ne costă pe fiecare dintre noi, deoarece penalitățile sunt plătite de statul român, din bugetul public, adică din buzunarul cetățenilor.

Prezentă în București și în toate județele țării, în peste 540 de comunități urbane și rurale, Patrula de Reciclare a dat startul unei adevărate mișcări naționale ecologiste de tineret care a informat și a ajutat peste 400.000 de români să conștientizeze nevoia imperativă de a colecta selectiv deșeurile electrice. În 2014, programul evoluează către o nouă etapă, în care eforturilor copiilor și ale dascălilor li se alătură din ce în ce mai multe alte școli, instituții și agenți economici locali.

***
Asociația Română pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie non-profit, formată de unsprezece dintre cei mai cunoscuţi fabricanţi europeni de aparatură electrocasnică prezenţi pe piaţa din România. Asociația RoRec preia responsabilitatea producătorilor de aparatură electrocasnică şi gestionează toate activităţile necesare colectării, tratării și reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), în conformitate cu legislaţia europeană în domeniu.

Patrula de Reciclare, programul educativ al Asociației Române pentru Reciclare RoRec este avizat de Ministerul Educației Naționale și se desfășoară cu sprijinul inspectoratelor școlare locale. Patrula de Reciclare reunește sute de profesori și mii de elevi pentru care responsabilitatea față de mediu reprezintă un element important de conduită. Ei explică membrilor comunităților în care trăiesc de ce este importantă colectarea selectivă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Partenerii media ai Patrulei de Reciclare sunt Agenția Națională de Presă AGERPRES, Radio România Actualități, București FM, Antena Satelor și Radio 3Net ”Florin Pittiș”.

Etichete: