La Iași se deschide a 31-a locație din Rețeaua Națională de Colectare RoRec

Iași, 28 octombrie 2015 – Municipiul Iași se alătură Reţelei Naţionale de Colectare, proiect al Asociaţiei RoRec în parteneriat cu autoritățile locale, la nivel național, pentru crearea unei infrastructuri de colectare a DEEE (deşeuri provenite din echipamente electrice şi electronice) accesibilă unui număr cât mai mare de cetățeni. Astfel, Primăria Municipiului Iași, SC Salubris S.A și Asociația RoRec lansează vineri, 30 octombrie, un centru de colectare al deșeurilor electrice la Iași.

Legislaţia europeană impune României asigurarea unui centru permanent de colectare a DEEE la fiecare 50.000 de locuitori, în vederea asigurării unui sistem de colectare accesibil care să ne permită să atingem cota de 4 kg DEEE/locuitor colectate anual, aşa cum suntem obligaţi ca stat. Din păcate, situaţia colectării la nivel naţional arată că ne situăm la circa 1 kg DEEE/locuitor anual, ceea ce poate duce la declanşarea clauzelor de infringement către statul român, sume ce se ridică la peste 100.000 de euro pe zi şi vor fi achitate, în final, din buzunarul fiecăruia dintre noi.

Centrul de colectare ce va fi inaugurat vineri, 30 octombrie 2015, începând cu ora 10.00, va fi cea de-a 31-a locație din Rețeaua Națională de Colectare RoRec. Acesta este situat în Iași, pe Strada Pompei nr. 3,  zona Podul de piatră şi va reprezenta o nouă soluţie permanentă pentru ieșenii care vor să renunțe la deșeurile electrice în mod corect, respectând comunitatea din care fac parte, legislația și mediul înconjurător.

” Obligaţia României de a colecta anual 4 kilograme pe locuitor de deşeuri electrice este departe de a fi îndeplinită. Iar Comunitatea Europeană poate sancționa oricând statul român pentru acest lucru, așa cum a făcut-o deja în cazul altor state membre UE. De aceea Asociația RoRec, împreună cu autoritățile locale, prin toate activitățile și proiectele derulate, încearcă să apropie România de standardele europene privind colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor electrice. Dezvoltarea Rețelei Naționale de Colectare are acest obiectiv.”, a declarat Cristian Ionescu, Manager Rețeaua Națională de Colectare RoRec.

Ieșenii vor avea prilejul să sărbătorească lansarea acestui nou serviciu în seara zilei de 30 octombrie 2015,începând cu ora 19.00,pe Esplanada Palatului Culturii din Iași, când va avea loc concertul ”Recycling Rocks!” alături de Cargo și Domino.

De asemenea, Asociația Română pentru Reciclare RoRec invită cetăţenii Municipiului Iași la prima acţiune de colectare a deşeurilor electrice, organizată de noul centru de colectare. Aceasta va avea loc în perioada 2-6 noiembrie 2015. Ieșenii pot renunţa la deşeurile electrice prin depunerea lor la unul dintre punctele provizorii de colectare amenajate la Centrul Rorec Iași (Strada Pompei nr. 3,  zona Podul de piatră) între orele 10.00-18.00, respectiv la Sediul SC Salubris S.A (Şos. Naţională nr. 43), Centrul de cartier Tătărași, str. Vasile Lupu 8, Centrul de cartier Alexandru cel Bun, str. Tabacului 1B, Centrul de cartier Nicolina, str. Petre Țuțea 2, Centrul de cartier Păcurari, șos Păcurari  34 și Centrul de Cartier Frumoasa, bld. Poitiers 20-22, între orele 10.00-16.00. Deşeurile grele sau voluminoase vor fi preluate gratuit de la domiciliu, instituţie sau sediu de firmă prin comenzi telefonice la TelVerde RoRec 0800 444 800, număr apelabil gratuit.

Cei care se vor debarasa de deşeurile electrice în cadrul acţiunii de colectare vor putea câştiga, prin tragere la sorţi, unul dintre cele 22 de premii oferite de Candy și Philips: un frigider, 5 cuptoare cu microunde, 8 cafetiere și 8 mixere. Tragerea la sorţi va avea loc la Sediul SC Salubris S.A (Şos. Naţională nr.43), luni, 9 noiembrie, la ora 12.00.

Întregul eveniment este posibil datorită eforturilor comune ale partenerilor noștri, cărora le mulțumim: Primăria Municipiului Iași, SC Salubris S.A, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Garda de Mediu Iași, Palas Inima Orașului United Business Center, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Complex Comercial Egros, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” prin Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, cu Liga Studenților Chemis, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” prin Facultatea de Biologie și Facultatea de Geografie-Geologie, cu Liga Studenților Teris și Liga Studenților la Geografie-Geologie.

De ce și cum trebuie să colectăm deșeurile de echipamente electrice și electronice ca să trăim într-o lume curată și mai puțin poluată? Aflați pe www.rorec.ro și pe facebook.com/AsociatiaRoRec sau sunând gratuit la TelVerde 0800 444 800, zilnic, între 9-17.

Etichete: